Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Elhunyt Kabdebó Lóránt

Január 24-én elhunyt Kabdebó Lóránt irodalomtörténész és egyetemi tanár, Zugló díszpolgára. A szomorú hírt a Magyar Írószövetség tette közzé.

A 2019-ben Zugló Díszpolgára címmel kitüntetett szakember 1936-ban született Budapesten. Tanulmányait az ELTE BTK magyar–történelem szakán folytatta, ezt követően, 1958 és 1970 között Miskolcon dolgozott, mint középiskolai tanár. 1962 és 1984 között a Napjaink folyóirat rovatvezetője, illetve főszerkesztő-helyettese volt, közben 1962-ben megszerezte az egyetemi doktori fokozatot, a hatvanas évek végén pedig az irodalomtudomány kandidátusa lett. 1970-től a Petőfi Irodalmi Múzeum főmunkatársa volt, ahol 1972-től 1989-ig osztályvezetőként dolgozott, majd tudományos tanácsadó lett.

A rendszerváltás éveiben a Janus Pannonius Tudományegyetem Irodalomtörténeti Tanszékének tanszékvezetője volt, 1991-től egyetemi tanár, ezt követően, 1993 és 1997 között a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Intézetét igazgatta, majd az egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja lett. 1993 és 1998 között az Irodalomtörténet folyóirat főszerkesztője; 1998-tól a Digitális Irodalmi Akadémia Szabó Magda-szakértője, majd Szabó Lőrinc-szakértője. Megalapította az Irodalomtudomány című folyóiratot és a Szabó Lőrinc-füzetek című sorozatot. 2005-ig az Irodalomtudományi Doktori Iskola vezetője volt; 2006-tól a Miskolci Egyetem professor emeritusa. Sokoldalú munkásságában kiemelkedő fontossággal bírt Szabó Lőrinc életművének aprólékos feldolgozása. A több évtizedes munka eredménye egy háromkötetes Szabó Lőrinc-monográfia lett.

„Drága Lóri, magunkra hagytál minket. Nemrég beszéltünk telefonon, tanulmányt kértem tőled a tavaszi Parnasszusba. […] A legnagyobb szívű, legfölkészültebb irodalomtörténészek egyike vagy, aki még tudott úgy is adni, hogy nem várt érte semmit. Mindent köszönök, Mester” – írta róla Turczi István, Prima Primissima-, József Attila- és babérkoszorú-díjas költő, aki a Facebookon emlékezett meg egykori barátjáról és kollégájáról.

Kabdebó Lóránt - Turczi István közös fotó

Fotó: Turczi István FB-oldala

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb