Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Elindult a praxisközösség Zuglóban

Csaknem harminc szakemberrel elindult a háziorvosi praxisközösség Zuglóban. A pályázati forrásból megvalósuló, minimum 20 hónapig tartó program célja a lakosság egészségügyi állapotának alaposabb felmérése, az egyéni kockázati tényezőköz – például a túlsúlyhoz, dohányzáshoz – illeszkedő gondozás, a szolgáltatások bővítése.

Nyolc háziorvos, négy védőnő, egy dietetikus, egy gyógytornász, egy egészségpszichológus, egy népegészségügyi koordinátor, nyolc praxisnővér és három egészségfelelős a tagja az ingyenes egészségügyi szolgáltatást nyújtó praxisközösségnek. A részt vevő háziorvosok felmérik a pácienseik egészségügyi állapotát, ha szükséges, megadják nekik a megfelelő szakember (például dietetikus, gyógytornász) közvetlen elérhetőségét, majd időpont egyeztetés után személyes találkozások alkalmával beszélik meg az érintettek, hogy mit kell tenniük egészségük megóvása, javítása érdekében.

A praxisközösség március 26-i megnyitóján Karácsony Gergely polgármester azt mondta, az elmúlt időszakban sok pozitív dolog történt az egészségügy területén a kerületben. – A lehető legtöbbet kell tennünk azért, hogy az egészségügy az egészségről szóljon, ahhoz pedig elengedhetetlen az alapellátás megerősítése. Ha az rendben van, akkor nagy baj nem lehet – fogalmazott. Rámutatott, hogy a most induló praxisközösség és a már működő Zuglói Egészségfejlesztési Iroda is az egészségmegőrzést, a betegségek megelőzését támogatja.

Fotó: Képszerkesztőség

Dr. Nagy András Csaba, a Zuglói Egészségügyi Szolgálat igazgató főorvosa arról beszélt, hogy kevés olyan kerület van, ahol az ellátás mindhárom szintje (alapellátás, járóbeteg ellátás, kórház) megtalálható, a megelőzésnek pedig egyéni és populációs szinten is nagy szerepe van. A zuglóiaknak a háziorvosnál és a járóbeteg szakrendeléseken is segítenek a rizikófaktorok meghatározásában.

A program szakmai vezetője, dr. Kismarczi Gergely háziorvos hangsúlyozta, a praxisközösség egyik legfontosabb eleme az egyéni állapotfelmérés, a személyre szabott egészségmegőrzés. Céljuk, hogy a leendő páciensek lakóhelyükhöz közel juthassanak egészségügyi többletszolgáltatásokhoz.

A megnyitón, amelyen részt vett mások mellett Hajdu Flórián alpolgármester, Pécsi Diána, dr. Varga Péter önkormányzati képviselő, valamint Tóth Csaba, Zugló országgyűlési képviselője, Gitidiszné Gyetván Krisztina népegészségügyi koordinátor az elhízásról és a dohányzásról, valamint dr. Losonczi László gyermekorvos a gyermekkori elhízásról tartott előadást.

A praxisközösség háziorvosai: dr. Kiss Ágnes, dr. Kismarczi Gergely, dr. Laposa Tibor, Dr. Losonczi László, dr. Szőnyi Tibor, dr. Varga Péter, dr. Wágner A. Tibor, Dr. Zsigri Szabolcs.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb