Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Elindult a praxisközösség Zuglóban

Csaknem harminc szakemberrel elindult a háziorvosi praxisközösség Zuglóban. A pályázati forrásból megvalósuló, minimum 20 hónapig tartó program célja a lakosság egészségügyi állapotának alaposabb felmérése, az egyéni kockázati tényezőköz – például a túlsúlyhoz, dohányzáshoz – illeszkedő gondozás, a szolgáltatások bővítése.

Nyolc háziorvos, négy védőnő, egy dietetikus, egy gyógytornász, egy egészségpszichológus, egy népegészségügyi koordinátor, nyolc praxisnővér és három egészségfelelős a tagja az ingyenes egészségügyi szolgáltatást nyújtó praxisközösségnek. A részt vevő háziorvosok felmérik a pácienseik egészségügyi állapotát, ha szükséges, megadják nekik a megfelelő szakember (például dietetikus, gyógytornász) közvetlen elérhetőségét, majd időpont egyeztetés után személyes találkozások alkalmával beszélik meg az érintettek, hogy mit kell tenniük egészségük megóvása, javítása érdekében.

A praxisközösség március 26-i megnyitóján Karácsony Gergely polgármester azt mondta, az elmúlt időszakban sok pozitív dolog történt az egészségügy területén a kerületben. – A lehető legtöbbet kell tennünk azért, hogy az egészségügy az egészségről szóljon, ahhoz pedig elengedhetetlen az alapellátás megerősítése. Ha az rendben van, akkor nagy baj nem lehet – fogalmazott. Rámutatott, hogy a most induló praxisközösség és a már működő Zuglói Egészségfejlesztési Iroda is az egészségmegőrzést, a betegségek megelőzését támogatja.

Fotó: Képszerkesztőség

Dr. Nagy András Csaba, a Zuglói Egészségügyi Szolgálat igazgató főorvosa arról beszélt, hogy kevés olyan kerület van, ahol az ellátás mindhárom szintje (alapellátás, járóbeteg ellátás, kórház) megtalálható, a megelőzésnek pedig egyéni és populációs szinten is nagy szerepe van. A zuglóiaknak a háziorvosnál és a járóbeteg szakrendeléseken is segítenek a rizikófaktorok meghatározásában.

A program szakmai vezetője, dr. Kismarczi Gergely háziorvos hangsúlyozta, a praxisközösség egyik legfontosabb eleme az egyéni állapotfelmérés, a személyre szabott egészségmegőrzés. Céljuk, hogy a leendő páciensek lakóhelyükhöz közel juthassanak egészségügyi többletszolgáltatásokhoz.

A megnyitón, amelyen részt vett mások mellett Hajdu Flórián alpolgármester, Pécsi Diána, dr. Varga Péter önkormányzati képviselő, valamint Tóth Csaba, Zugló országgyűlési képviselője, Gitidiszné Gyetván Krisztina népegészségügyi koordinátor az elhízásról és a dohányzásról, valamint dr. Losonczi László gyermekorvos a gyermekkori elhízásról tartott előadást.

A praxisközösség háziorvosai: dr. Kiss Ágnes, dr. Kismarczi Gergely, dr. Laposa Tibor, Dr. Losonczi László, dr. Szőnyi Tibor, dr. Varga Péter, dr. Wágner A. Tibor, Dr. Zsigri Szabolcs.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb