Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Előadás a régi Rákosfalváról

Rákosfalva egykori orvosairól, mesterembereiről és sportéletéről tartott előadást dr. Kereki Erzsébet a Cserepesházban október 9-én.

A Samodai József Zuglói Helytörténeti Műhely szervezésében megtartott esten Kereki Erzsébet családi és saját emlékeit felelevenítve ismertette meg hallgatóságát a régi Rákosfalva szolgáltatóival, mesterembereivel és iparosaival. Az előadás alapjául egy lebontási jegyzőkönyv szolgált, amely egyebek mellett az Ond vezér utca, Álmos Vezér tér és Füredi utca által határolt terület 102 családjának a nevét tartalmazta.

Kereki Erzsébet tájékoztatójából kiderült, hogy Rákosfalván az 1870-es években sváb majoros gazdák, vidékről érkezők és csendes lakhelyre vágyók telepedtek le. A háromezres lélekszámú településen a mezőgazdasági és iparosi tevékenység mellett sokan – köztük az előadó özvegy dédanyja is – ház és szobakiadásból éltek. A településen főként nyáron a jó levegőre vágyók béreltek ingatlant.

Fotó: Papp Dezső

Az előadásból azt is meg lehetett tudni, hogy a református templom építését sokan támogatták, a villamossín fektetésénél pedig számos rákosfalvai végzett önkéntes munkát.

Szó esett továbbá Rákosfalva sportéletéről is. Mint elhangzott, a Budapest Rákosfalvai Sport Club 1912-ben alakult meg, és a BRSC betűszó után brösöc néven emlegették. A sportpálya a Kerepesi út – Keresztúri út sarkán állt, a mai benzinkút helyén. A futball csapat kapusa pedig az előadó édesapja, Kereki Béla volt.

Ezt követően a szervezők levetítettek egy az 1970-es évek elején készült, a lebontás előtt álló Rákosfalvát megörökítő amatőr filmet, amelyen a jelenlévők segítségével több személyt, épületet és utcát sikerült beazonosítani, amit feljegyeztek a Helytörténeti Műhely számára.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot Adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra, valamint az útfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb