Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Előadás a szabadságharc fegyvereiről

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharctól az első világháborúig terjedő időszak szárazföldi fegyvereiről tartott előadást dr. Lugosi József a Zuglói Civil Házban, április 3-án.

A Budapesti Városvédő Egyesület 48-as Hőseink című vándorkiállításának záróeseményén dr. Lugosi József nyugállományú ezredes, a Hadtörténeti Múzeum korábbi igazgatója Szárazföldi haditechnika, hadfelszerelés 1848–1918 címmel tartott előadást.

Az ismeretterjesztőből az érdeklődők megtudhatták, hogy a szabadságharc idején a gyalogos honvédek szuronyos, elöltöltős, csappantyús puskával voltak felszerelve, de alkalmaztak hadikaszát is.

A huszárok rendelkeztek ugyan elöltöltős karabéllyal, de a harcot alapvetően szablyával vívták. A magyar tüzérség elöltöltős ágyút és Congreve-röppentyűt használt. A szabadságharc első ágyúját – Gábor Áront megelőzve – Bodor Ferenc készítette, aki a székelyföldi hadiipar egyik megteremtője volt.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot Adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra, valamint az útfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb