Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Esélyegyenlőségi fesztivál Zuglóban

Odafigyelés, elfogadás és együttműködés – ezzel a mottóval rendezték meg a Civil Házban a XIV. Zuglói Kulturális Esélyegyenlőségi Fesztivált.

A programon megjelenteket Sebestyén Lajosné, a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete (MBE) zuglói szervezetének vezetője köszöntötte. Beszédében kiemelte: egy társadalom fokmérője, hogyan bánik a hátránnyal élőkkel. Az esélyegyenlőséghez nem hangzatos szavak, hanem lehetőségek kellenek, ezt bizonyítják a tokiói, XIV. nyári paralimpiai játékok is, amelyen a magyar versenyzők 18 dobogós helyezést értek el.

Horváth Csaba polgármester levélben üdvözölte a fesztivál résztvevői, mint írta: nagyon készült az eseményre, hogy bemutathassa az önkormányzat azon tevékenységét, amelyet a mozgásukban korlátozottak érdekében végez, de Covid kontaktszemély lett, ezért ezúttal nem vehet részt a rendezvényen. A polgármester üzenetében kitért arra is, hogy a zuglói útrekonstrukciók során kiemelt feladat az akadálymentesítés. A kerületben lévő földutak az idén több helyen szilárd burkolatot kapnak, ezeknek a fejlesztéseknek az is a célja, hogy megkönnyítsék a mozgásukban korlátozottak közlekedést. Horváth Csaba levelében arra is rámutatott, hogy az önkormányzatnak több olyan programja is van, amelyek segítik a fogyatékkal élő zuglóiakat. Ezek között említette az egészségügyi ellátás igénybevételének megkönnyítését, illetve a fogyatékkal élőknek adható támogatásokat.

Kogon Mihály, az MBE elnöke arról beszélt, hogy az átlagéletkor növekedésével új kihívást jelent a társadalomnak a növekvő számú, komoly mozgásproblémával küzdő idősről való gondoskodás.

Locsmándy Alajos, a Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény intézményvezetője kijelentett, arra törekszenek, hogy diákjaikat felkészítsék az életre, és olyan alapot adjanak nekik, amivel sikeres életutat járhatnak be.

A problémák megbeszélését és az ebédet követően a Roll Dance Budapest Kerekesszékes Kombi Táncegyüttes, a Vakrepülés színtársulat énekesei, Szíj Melinda énekes, Balogh Tünde magyar nóta és cigánydal énekes, a Csircsöre néptáncegyüttes, Horváth Gyöngyi sanzonénekes, Kása József táncdalénekes, Napsugár Anna jeltánc bajnokai, Harza Márk vers és prózamondó, Molnár Buliska Edit és Pál Attila operett énekesek, Marcinka Mária Magdolna slágerénekes, valamint a Görög néptáncegyüttes szórakoztatta az Esélyegyenlőségi Fesztiválon megjelenteket.

Fotó: Balogh Róbert

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb