Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Felavatták Gyurkovics Tibor emléktábláját

A Kossuth-díjas író, költő, pszichológus tiszteletére egykori lakóhelyén, Rákosfalván, a Cserepesház Füredi utcai homlokzatán avattak emléktáblát december 4-én.

Az ünnepségen Karácsony Gergely polgármester azt mondta, a kerület egyik legfontosabb városrészének leghíresebb szülöttjére emlékeznek, és bár a kerületrész, ahol Gyurkovics Tibor élt, nagyon sokat változott, megtalálták az emléktábla méltó helyét. – Gyurkovics Tibor zsenialitását nem megtörte, hanem megerősítette az, hogy nem tartozott a hatalom kegyeltjei közé. Az a gondolat, ami az írói, költői, közéleti tevékenységét meghatározta, utat tört magának a később létrejövő közösségekben is – fogalmazott a polgármester.

Az emléktábla avatáson Gáspár György irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főmuzeológusa egyebek mellett arról beszélt, hogy az egykori Rákosfalva közvetlen, családias, falusias hangulata egész életében végigkísérte Gyurkovics Tibort.

Fotó: Képszerkesztőség

A rendezvény zárásaként Karácsony Gergely és Hevér László György önkormányzati képviselő, valamint Gáspár György és Radics Péter, a PIM munkatársa megkoszorúzta az emléktáblát.

Az ünnepségen részt vett mások mellett az író özvegye, Gyurkovics Györgyi, Hajdu Flórián alpolgármester, Bitskey Bence, Hevér László György, Lévai Sándor, valamint Sógor László önkormányzati képviselő is.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb