Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Határtalan kirándulások

Közel 30 ezer diák vett részt idén az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Határtalanul! programjában. Zuglóban is több iskola nyert a pályázaton, amelynek az a célja, hogy elősegítse a magyarországi és a külhoni fiatalok közötti kapcsolatok kialakulását. A program keretében – állami támogatással – a hazai tanulók szervezett osztálykirándulások keretében látogattak meg külhoni magyar közösségeket Erdélytől a Felvidékig, Kárpátaljától a Délvidékig, hogy személyes tapasztalatokat szerezzenek.

Balkán burgert és bureket is ettek a hermanosok

A Herman Ottó Általános iskola diákja kishegyesi testvériskolájukhoz, az Ady Endre Kísérleti Általános Iskolához utaztak ki. Betekintés nyertek az ottani intézmény mindennapjaiba, és egy barátságos focimeccset is lejátszottak a kinti magyar gyerekekkel. A háromnapos kirándulás során bebarangolták a Vajdaságot, hogy megcsodálhassák a Délvidék legfontosabb, magyar vonatkozású kulturális és történelmi emlékeit. Szabadkán felkeresték Kosztolányi Dezső szobrát és a Zsolnay szökőkutat. Kishegyes pékmúzeumában kürtöskalácsot sütöttek, de megkóstolták a jellegzetes szerb ételeket, a bureket és a pljeszkavicát is. Belgrádban, a vár romjainál megemlékeztek Nándorfehérvár hős védőiről, de jártak a péterváradi erődnél, és a Vajdaság egyik legkedveltebb szabadidős központjánál, a Palicsi-tónál is tettek egy nagy sétát.

Névadójuk sírjánál jártak a hunyadisok

A Hunyadi János Általános Iskola hetedikesei Erdély magyarok lakta területeire jutottak el idén a program keretében. A kirándulás első napján, Nagyváradon a Szent Lászlónak szentelt templomban jártak, ahol a király egykori csatabárdját is láthatták. Voltak a püspöki székesegyháznál és a kanonoksornál, valamint az úgynevezett Holdas templomnál, amely a hold aktuális állását mutatja. Megálltak a Királyhágón, majd Kolozsváron felkeresték Hunyadi Mátyás szobrát és szülőházát, illetve a Bocskai- házat. A Babes-Bolyai Egyetemnél a két névadó tudós munkásságáról szereztek ismereteket. Elmentek a Farkas utcai templomban, amely az Apafi család temetkezési helye, és a Házsongárdi temetőbe, ahol Dzsida Jenő és Apáczai Csere János nyugszik. Torockó általános iskolájában találkoztak magyar gyerekekkel, és a településen megismerkedtek a helyi jellegzetességekkel. Jártak a Tordai hasadéknál, az elszántabbak pedig még Székelykő hegyét is megmászták. Gyulafehérváron, a zuglói iskola névadójának, Hunyadi Jánosnak sírját koszorúzták meg.

A Tordai hasadéknál tették próbára bátorságukat a kaffkások

Szintén Erdélybe utazott három napra a Kaffka Margit Általános Iskola 7.a és 7.b osztálya. A kirándulás során, amelyet a nemzeti összetartozás jegyében szerveztek, érintették a tizenhárom vértanúról híres Aradot, Marosillyét, Dévát, Vajdahunyadot, Gyulafehérvárt, a Tordai hasadékot, Torockót, Kolozsvárt, Kőrösfőt és Nagyváradot. A diákok megismerték a határon túli magyarság épített és szellemi örökségét, és volt alkalmuk együtt játszani külhoni magyar gyerekekkel is. Déván meglátogatták a Szent Ferenc Gyermekotthont, de a legnagyobb élményük a Tordai hasadék volt, ahol mindannyian próbára tehették a bátorságukat.

Bányászindulóval készültek a Liszt tanulói

A Liszt Ferenc Általános Iskola 45 diákja és öt tanára Felvidéken tett tanulmányi kirándulást a program keretében. A gyerekek már az utazás előtt felkészültek Felvidék kulturális és tudományos értékeiből. A kuruc, Rákóczi – dalok mellett megtanulták a Bányászindulót, és a helyi költők, írók, tudósok munkásságával is megismerkedtek. A kirándulás alatt meglátogatták az ipolysági Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskolát, ahol az ottani hetedikesekkel vetélkedőt tartottak a Felvidék híres magyarjairól. A gyerekek közös sétát tettek Ipolyság Kálvária-dombjára, Selmecbánya, Körmöcbánya, Zólyom, Lőcse, Kassa lenyűgöző épületei pedig a tanult történelmet tették élővé a számukra. A híres történelmi személyek sírjánál, emléktábláinál koszorúkat helyeztek el, és énekkel tisztelegtek emléküknek. A gömörhorkai Magyar Tanítási Nyelvű Iskolában is bemutatkoztak a zuglói gyerekek, akik később itthon, társaiknak is mindent elmeséltek a kirándulás államosairól.

Délvidék ízvilágába kóstolhattak bele a mezősök

Az idei tanévben a Hunyadiak nyomában járt a Délvidéken a dr. Mező Ferenc Általános Iskola teljes hetedik évfolyama. Az intézmény testvériskolájának településén, Topolyán kedves fogadtatásnak örülhetett a több mint 80 főből álló zuglói delegáció. A szerbiai utazás során a mezős diákok és pedagógusok látnivalókban és élményekben gazdag programon vehettek részt: számos régi magyar településen, Zimonyban, Újvidéken, Székelykevén kirándultak, de betekinthettek egy táncház programjába, és belekóstolhattak a Délvidék sajátos, magyar ízvilágába is. A hazaérkező gyerekek iskolájuk hatodik évfolyamos tanulóinak tartottak élménybeszámolót a szerbiai tapasztalatokról.

Májusi havat találtak a Munkácsy diákjai

A Munkácsy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészi Iskolából 52 tanuló utazhatott a Határtalanul! program keretében Szlovákiába, a Felvidékre. Útjuk először az Aggteleki cseppkőbarlanghoz vezetett, majd Kassára mentek, ahol meglátogattak egy helyi magyar intézményt, a Márai Sándor Általános Iskolát. Itt számos ötletet begyűjtöttek faliújságokról, plakátokról, és egy barátságos focimeccset is játszottak az ottani gyerekekkel. A kirándulás során megmászták a Szepesi várat, de eljutottak a Mikszáth szavaival élve fekete városba, Lőcsére is. Miután több templomot végigjártak, a Csorba-tónál tettek rövid túrát, és megmászták a Zöld-tavi hegycsúcsot. Az 1550 méteren lévő oromnál még havat is fogtak. Voltak a Dobsinai jégbarlangban, részt vettek egy hosszú kalandtúrán, hazafelé pedig megálltak Selmecbánya nevezetességeinél.

Felkutatták Vajdaság egyetlen Turul-szobrát a neumannosok

A BMSZC Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola diákjainak délvidéki kirándulása során nemcsak az volt a cél, hogy a gyerekek új barátokra tegyenek szert, hanem az is, hogy szakmai együttműködéseket kössenek külhoni társaikkal. A zuglói tanulók először Magyarkanizsán, a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban hallgattak végig egy előadást a környék természeti értékekről, majd a Kapitány-réten jártak, amely jelentős nemzetközi madár élőhely. Szabadkán megkoszorúzták a délvidéki magyarellenes népirtás emlékfalát, majd Zentán keresztül a Palicsi-tóhoz utaztak. A Ferenc József látogatását nevében őrző Óbega – Császár-tó Speciális Rezervátumban izgalmas hajókiránduláson vettek részt, míg Tóthfaluban felkeresték a Vajdaság egyetlen Turul-szobrát.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb