Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Herminamező helytörténetével ismerkedtek

A Kulturális Örökség Napján az Erzsébet királyné útja, Amerikai út, Korong utca valamint a Mexikói úti Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és EGYMI épületeivel, egykor nevezetes helyeivel ismerkedhettek meg Samodai József Zuglói Helytörténeti Műhely sétáján megjelentek.

A program az Erzsébet királyné útjai Trófea Vendéglőnél kezdődött. A nagyszámú érdeklődő Majkó Zsuzsától, a Samodai József Zuglói Helytörténeti Műhely vezetőjétől megtudhatta, hogy korábban az étterem helyén működött Zugló leghíresebb sörkertje, az 1887-ben megnyílt Trieszti nő, melyet 1894-ben téli helyiséggel bővítettek ki és a múltszázad fordulóján híres sztrájktanya volt. A helytörténeti műhely vezetője azt is elmondta, hogy a Trófeával szemben lévő Kisföldalatti remize helyén 1933-ig ügetőpálya működött, majd a Középfokú Iskolák Sportköreinek Országos Központja (KISOK) sporttelepe lett, amelyet a vészkorszakban a nyilasok gyűjtőtábornak használtak.

A tájékoztatót követően az esemény résztvevői az Erzsébet királyné útja 11-hez vonultak, ahol egykor Kemény Gábor Kossuth-díjas pedagógus és lányai: Kemény Judit képzőművész, illetve Kemény Katalin író, képzőművész, valamint férje Hamvas Béla filozófus lakott. Ezután a csoport a Hermina óvoda épületét tekintették meg, amelyet 1892-ben Gutwillig József építetett családja számára, majd dr. Frim Jakab tulajdonába került, aki magán gyógypedagógiai intézetet nyitotta a villában. Az 1958 óta óvodaként működő házat 1936-ban Dömény Ede építtette át. Az Amerikai útra kanyarodva Majkó Zsuzsa szavaiból kiderült, hogy a saroktelken 1876-ban Druska Ferenc nyitott vendéglőt, amely az Amerika nevet viselte és ez után kapta nevét az Amerikai út.

Tovább haladva a séta következő állomása az egykori Pesti Chevra Kadisa menedékház volt, amely épületében ma az Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet működik. A létesítményt Lajta Béla tervezte, akinek a homlokzatot háromszor kellett átdolgozni, mire megfelelőnek találta a bírálóbizottság. Az épület középhomlokzatának bemélyedésébe eredetileg életfát terveztek, azonban Telcs Ede Mózes szobra került a helyére. A korong utca 6. számú házhoz érve az érdeklődők Majkó Zsuzsától megtudhatták, hogy a bérházat Syrinek Rudolf építtette 1933-ban. Ennek manzárdjában lakott 1933-36 között József Attila költő, 1936-tól pedig az első emeleti lakást Arany Dániel matematikus bérelte.

A helytörténeti séta a Mexikói úti Mozgásjavító régi és új szárnyának a megtekintésével ért véget, melyet Berényi Éva logopédus és Suhajda Péter tanár kalauzolásával ismerhettek meg az érdeklődők. Mint elmondták az iskolakomplexum két régi és egy új épületből tevődik össze. Az 1913-ban átadott szárnyat Medgyes Alajos tervezte és a Nyomorék Gyermekek országos Otthona nevet kapta, a Wechselmann Ignác és felesége, Neuschloss Zsófia adományából 1908-ban létesült Vakok Intézetének terveit az Izraelita Hitközösség megbízásából Lajta Béla készítette. Utóbbi az 1950-es évektől szolgálja a mozgássérült gyerekek gyógypedagógia ellátásába. A 2010-ben befejeződött rekonstrukció óta a régi és az új épületrészek együttesen alkotják a Mozgásjavítót.

Fotó: Balogh Róbert

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb