Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Kamuti Jenő 85 éve

Ma ünnepli 85. születésnapját a Nemzet Sportolója, a világbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes zuglói tőrvívó, dr. Kamuti Jenő.

A Budapesti Lokomotív, majd jogutódja, a BVSC vívója a legendás Bay Béla tanítványa volt. Első nagy sikere a magyar férfi tőrvívás ezidáig egyetlen világbajnoki címe volt, melyet a Czvikovszky Ferenc, Fülöp Mihály, Gyuricza József, Tilli Endre és a fiatal Kamuti Jenő csapatban értek el.

Érdekességképpen a világbajnoki döntőt éppen Kamuti huszadik születésnapján, 1957. szeptember 17-én rendezték. Ezt a sikert – a négy Universiade-győzelmet leszámítva – kizárólag ezüst- és bronzérmek, illetve helyezések követték. Ennek hátterében elcsalt olimpiai döntő, illetve az akkori furcsa szabályok álltak.

Talán ennek volt köszönhető, hogy dr. Kamuti Jenő, aki civilben a MÁV-kórház sebészfőorvosa volt, 1977-ben átvehette az UNESCO Fair Play-díját. Sportpályafutását befejezve is maradt a sport és a vívás mellett.

Kamuti Jenő fiatalon - fotó

Fotó: Fortepan

1988-tól a hazai, 1999-től pedig a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, éveken át vezette a hazai vívószövetséget, volt az Európai Vívószövetség elnöke, és a nemzetközinek a főtitkára is. Rendszeresen beválasztják a MOB és a NOB Orvosi Bizottságába, 2014-től pedig mindmáig a Magyar Vívószövetség általános alelnöke.

Dr. Kamuti Jenőt 2017-ben választották be a Nemzet Sportolói közé. Ő volt az első olyan sportoló, aki ezt a magas rangú elismerést olimpiai aranyérem nélkül is kiérdemelte.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb