Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Hét nemzetiség tagjai ünnepeltek együtt

Vasárnap délután rendezték a X. Balkán és a II. Szláv Napot a Mogyoródi úti sportpályán.

Bolgárok, görögök, szerbek, horvátok, lengyelek, szlovákok és ruszinok kínálták ételüket, mutatták be táncukat, zenéjüket augusztus 30-án. A X. Balkán és II. Szláv napot Karácsony Gergely polgármester nyitotta meg, aki beszédében azt mondta, a városrész egy sokszínű kerület. “Ami most Zugló, azt az itt élők alakították ki, köztük a nemzetiségek is. Büszke vagyok az itt fellelhető gazdag kulturális hagyományra. Mindenkit arra biztatok, hogy ápolja, óvja ezeket az értékeket, mert ha egy recept, egy dal vagy szokás elveszik, az mindenki számára veszteség” – jelentette ki Zugló vezetője.

A résztvevők nemcsak egymás hagyományait, dalait, táncait ismerhették meg. Minden nemzetiség ételkóstolóval készült. Az érdeklődők egyebek mellett bigoszt – lengyel húsos káposztát – is ehettek. Az ételt eredetileg kétfajta káposztából főzik három napon át.

Fotó: Balogh Róbert

Sokacz Anikó, civil- és nemzetiségi tanácsnok kifejtette, hogy már a választások előtt is azon dolgoztak, hogyan karolhatnák fel a nemzetiségeket. Mint mondta, azóta azon munkálkodik, hogy a 11 kisebbséget közelebb hozza a zuglóiakhoz. “Fontos, hogy mindenki megismerje a másik kultúráját, nyissanak egymás felé. Az önkormányzat feladatai közé tartozik, hogy anyagilag támogassa a nemzetiségeket, de mi azt szeretnénk, ha ennél többet tehetnénk. Ezért is szerveztünk már kétszer nemzetiségi kerekasztalt. A következőt szeptemberre tervezzük” – magyarázta a tanácsnok.

A kerület MSZP-s országgyűlési képviselője, Tóth Csaba pedig azt emelte ki, hogy az elmúlt évekhez képest hangsúlyosabban kell képviselni a kisebbségek érdekeit. Ezért is ragaszkodott ahhoz, hogy tanácsnok segítse munkájukat. A testvérvárosokért felelős tanácsnok pedig azért fontos, hogy a külföldi kapcsolatok is erősödjenek – tette hozzá a képviselő. A program görög táncházzal ért véget.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb