Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Horváth Csaba polgármester nyílt levele Orbán Viktor miniszterelnöknek

Nyílt levél Orbán Viktor miniszterelnöknek

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Ön és a kormánya 2010 óta módszeresen rombolja a rendszerváltás egyik legfontosabb vívmányát, a magyar önkormányzatiságot. Az elmúlt évek kormányzati döntései, mint az egészségügy és az oktatás államosítása, az önkormányzatok forrásainak, bevételeinek,  önállóságának, önálló jogköreinek elvétele mind olyan lépések, amelyek a hazai településeket, a fővárost és a kerületeit fokozatosan visszavezetik a tanácsrendszerbe. Ez súlyosan sérti a magyar emberek önrendelkezési jogát.

Nyilván Ön is tudja, hogy az önkormányzatiság egyik legfontosabb feltétele a gazdasági és a jogi értelemben vett autonómia, amely szerint egy település és lakói önállóan dönthetnek a saját mindennapi életükről és településük fejlődésének irányairól.

Sokan feltételezik azt, hogy az elmúlt évtized önkormányzatokat korlátozó döntéseit Ön és kormánya nem ennek ellenére, hanem éppen ezért hozta meg. Az Önök rendszere nem tűr meg semmilyen a kormánytól független hangot és működést, ezért az önálló és erős önkormányzatok felszámolása, a települések kivéreztetése a kormány célja.

Megdöbbentőnek tartom, hogy Önök az önkormányzatok ellen viselt háborút a járvány elleni védekezés álcája mögé bújtatják. Míg más országokban, például az Ön által példaképként hivatkozott Ausztriában a kormány euromilliárdokkal sietett az önkormányzatok segítségére, addig Önök Magyarországon tízmilliárdokat vontak el az önkormányzatoktól. Önök nemcsak magukra hagyták a településeket, de még újabb támadásokat is indítottak ellenük. Kérem, gondolja át: Önök igazából nem a polgármestereket és a képviselő-testületeket büntetik, hanem a településeken élő magyar embereket, köztük a saját választóikat is.

A járvány elleni védekezés, a kormányzati elvonások és a bevételek csökkenése 2020-ban  és 2021-ben tízmilliárd forintot meghaladó nagyságrendű lyukat ütöttek Zugló költségvetésén.

Az Ön pártjának és kormányának álláspontja szerint nem siránkozni kell, hanem tenni a dolgunkat. Magyarország tíz legnépesebb települése egyikének polgármestereként most én is teszem dolgom. Valamennyi – kormánypárti és ellenzéki vezetésű – hazai önkormányzat nevében felszólítom Önt, hogy vessen véget a sarcpolitikának, a magyar önkormányzatok kivéreztetésének és a hazai önkormányzatiság módszeres lebontásának! Kérem, értse meg: városaink, kerületünk kifosztása nem kormányzás!

Mi, felelős településvezetők bármikor készen állunk arra, hogy az általunk képviselt települések érdekében tárgyalóasztalhoz üljünk, hogy az önkormányzatokat érintő döntéseket velünk egyeztetve és együttműködve hozzuk meg. Továbbra is partnerséget kérünk, amelyet nem segít a diktátumok rendszere, amelyben az önkormányzatok életét megnehezítő és megszorító intézkedések az önkormányzatokkal való egyeztetések nélkül születnek.

Mi készen állunk. Kérem, tisztelje meg lakóinkat azzal, hogy partnernek tekinti az ő képviselőiket, az önkormányzatokat.

Üdvözlettel:

Horváth Csaba
Zugló polgármestere, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb