Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Idén 35,4 milliárdból gazdálkodhat Zugló

A képviselő-testület rendkívüli ülésen hagyta jóvá Zugló 2020. évi költségvetését. A 20 igen szavazattal elfogadott büdzsé 35,4 milliárd forintos bevétellel és ugyanennyi kiadással számol. Zugló önkormányzata idén 3,8 milliárd forintot fordít felújításra és beruházásra, emellett megfelelő összeg jut a kötelező és az önként vállalt feladatok kiegyensúlyozott és zavartalan ellátására is.

Horváth Csaba polgármester a költségvetési javaslat szóbeli kiegészítőjében kiemelte: a büdzsé a gondoskodó, a fejlődő, a biztonságos és a zöld Zugló pillérére épül.

– Gondoskodó, ugyanis sok egyéb juttatás mellett 18 millió forintot költünk a szépkorúak elismerésére, 35 millió forintot születési támogatásra, 140 millió forintot a minimumjövedelemre, és 75 milliót fűtési támogatásra. Létrehoztuk a Zugló-pótlékot, amely a legkisebb keresetűek számára közel 10 százalékos fizetés-kiegészítést jelent, a pedagógus-gyakornokok esetében pedig a bérkiegészítés mértéke meghaladja a 20 százalékot. Kiharcoltunk 807 millió forintnyi támogatást egészségügyi fejlesztésekre is. Fejlődő, hiszen megkezdjük az új Bosnyák téri városközpont,
valamint a Nagy Lajos király útja és a Csömöri út felújításának előkészítését, rendbe tesszük a Rákos-patak zuglói szakaszát, csak erre idén 640 millió forintot fordítunk – részletezte Horváth Csaba, majd kifejtette a zöld, illetve a biztonságos pillért is. – Mostantól minden Zuglóban született kisbaba tiszteletére elültetünk egy fát, a biztonság jegyében pedig ebben az évben is folytatódik a „Szomszédom, a rendőr” program és megkezdődik a „Szomszédom, a rendész” program is. Tovább bővül a parkfelügyeleti rendszer, és a kerület továbbra is támogatja a zuglói rendőrséget.

Fotó: Képszerkesztőség / kepszerk.hu

A szakbizottságok büdzsével kapcsolatos véleményét Rozgonyi Zoltán, a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság, Hevér László György, a Népjóléti Bizottság, Pécsi Diána, a Gazdasági Bizottság, valamint Busznyák Imre, a Városfejlesztési Bizottság és Lepsényi László, a Jogi- és Ügyrendi Bizottság elnöke ismertette.

A bizottsági elnökök arról tájékoztatták a képviselő-testületet, hogy valamennyi szakbizottság jónak, előre mutatónak találta a költségvetést, azt támogatja, és a tervezetet elfogadásra javasolja. A képviselő-testület Zugló 2020-as bevételi és kiadási főösszegét egyaránt 35,4 milliárd forintban állapította meg.

Bevételek

A kerület jövedelme a korábbiakhoz hasonlóan 2020-ban is a központi támogatásból, az adó-, a működési, a felhalmozási és a finanszírozási bevételekből tevődik össze. Az idei büdzsé 29 milliárdos működési és 2 milliárdos felhalmozási bevétellel számol.

A központi költségvetésből Zugló 7,4 milliárd forintra számíthat. Az építmény-, a telek-, a reklám-, valamint az idegenforgalmi adókból 3,3 milliárd forint az előirányzat. A helyi iparűzési adóból a fővárosi forrásmegosztási rendelet alapján 10,6 milliárd, míg a gépjárműadóból 400 millió forint származik. A pályázati bevétel pedig várhatóan 616,8 millió forint lesz.

A költségvetés a finanszírozási bevételek között számol továbbá a 2 milliárdos likviditási hitel átmeneti igénybevételével és a 2,5 milliárdos pénzmaradvánnyal is. A büdzsé ezenfelül még 2020-ben 2 milliárd forintos felhalmozási bevétellel is kalkulál. Ennek részét képezi a tervezett 1 milliárd forintos ingatlanértékesítés, amit kizárólag fejlesztésre és beruházásra lehet fordítani. Az önkormányzat továbbra is segíti a Zuglói Filharmóniát, a minősítése alapján járó központi költségvetési támogatást a kerület saját forrásaiból kiegészíti.

Fotó: Képszerkesztőség / kepszerk.hu

Kiadások

Zugló ráfordításainak legnagyobb részét a működési kiadás teszi ki, ami 2020-ban 28,8 milliárd forint lesz. Ebbe a kategóriába tartoznak egyebek mellett a személyi juttatások, a dologi kiadások illetve támogatások, valamint az ellátottak pénzbeli juttatásai is. A kerület idén személyi kiadásokra 7,7 milliárd, dologira pedig 11,5 milliárd forintot fordít. Köznevelési feladatokra 6,7, szociális ellátásra 3,4, egészségügyi ellátásra 5,3, településfejlesztésre és üzemeltetésre 3,9, igazgatási feladatokra 2,9 milliárd, míg közművelődésre 668,2, sport- és ifjúsági célokra 182,2, illetve közbiztonságra 883 millió forint jut. Zugló Önkormányzata 2020-ban felújításra 2,1 milliárd, míg fejlesztésre 1,7 milliárd forintot használhat fel. Ezen túlmenően a büdzsében felhalmozási kiadásokra 4,4 milliárd, míg finanszírozási kiadásokra 2,1 milliárd forint áll rendelkezésre.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot Adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra, valamint az útfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb