Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Idén 37,6 milliárdból gazdálkodhat Zugló

A képviselő-testület rendkívüli ülésen hagyta jóvá Zugló 2022. évi költségvetését. A 16 igen szavazattal elfogadott büdzsé 37,6 milliárd forintos bevétellel és ugyanennyi kiadással számol. Zugló önkormányzata az idén 4,4 milliárd forintot fordít felújításra és beruházásra, emellett megfelelő összeg jut a kötelező és az önként vállalt feladatok ellátására is.

A képviselő-testület Zugló 2022-es bevételi és kiadási főösszegét egyaránt 37,6 milliárd forintban állapította meg. A költségvetés 30,8 milliárd forintos bevétellel és 35,4 milliárdos kiadással számol. Ennek alapján a büdzsé hiánya 4,6 milliárd forint. A hiány finanszírozását a képviselő-testület a tavalyi 4,6 milliárd forintos költségvetési maradványból oldja meg.

Az idei büdzsé 29,1 milliárdos működési, 1,7 milliárdos felhalmozási és 6,8 milliárdos finanszírozási bevétellel számol. Utóbbi magában foglalja az átmeneti felhasználású 2 milliárdos likviditási hitelt is. A központi költségvetésből Zugló 10,4 milliárd, közhatalmi bevételekből 13,3 milliárd, a működési bevételekből pedig 0,6 milliárd forintra számíthat.

Zugló ráfordításainak legnagyobb részét a működési kiadás teszi ki, ami 2022-ben 30,8 milliárd forint lesz. A kerület az idén személyi kiadásokra 11,3 milliárd, dologira pedig 12 milliárd forintot fordít. Zugló önkormányzata 2022-ben felújításra 1,4 milliárd, míg beruházásokra 3 milliárd forintot használhat fel.

Horváth Csaba polgármester (MSZP) beterjesztői kiegészítőjében kiemelte: a tavalyitól optimistább az idei költségvetés. Amennyiben az ellenzéki összefogás győz április 3-án, az új kormány várhatóan számos elvonást megszüntet és pénzügyi kiegészítést ad az önkormányzatnak, amelyet a zuglóiak érdekeit szolgáló fejlesztésekre lehet fordítani.

Rozgonyi Zoltán frakcióvezető (Fidesz) azt mondta: Az elvonások az állításokkal ellentétben nem voltak olyan nagyok, hiszen tavalyi évben soha nem látott pénzmaradvány keletkezett, ami bekerült a 2022-es költségvetésbe a hiány kipótlására. Emellett a kormány országosan Zuglóban fordított legtöbbet beruházásokra.

Szabó Rebeka alpolgármester (Párbeszéd) szerint az idei büdzsé a lehetőségekhez képest a legjobban összeállított költségvetés.

Várnai László képviselő (CivilZugló Egyesület) arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzat vagyonával jobban kellene gazdálkodni, ugyanis az önkormányzati bérlakásban élők 45 százaléka nem fizet lakbért, ez is az oka, hogy nem jut a kerületi intézmények nagyfelújítására.

Rózsa András alpolgármester (Momentum)kifejtette: a nem fizetők számára programot indítottak és lehetőséget kapnak az átütemezett fizetésre, aki ezt nem vállalja, az számíthat szankciókra.

 

A képviselő-testület felülvizsgálta és módosította Zugló 2021-es költségvetési rendeletét. Ez többek között a számszaki módosítások és a zuglói egészségügyi és köznevelési intézményekben bekövetkezett létszámváltozások miatt vált szükségessé. A módosítás szerint a 2021. évi bevételi és kiadási előirányzat 40,8 milliárd forintról 35,3 milliárd forintra változott.

Horváth Csaba polgármester elmondta: 2021 megszorításokkal és elvonásokkal terhelt év volt, ennek ellenére sikerült a költségvetés egyensúlyát megtartani.

 

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb