Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Itt vannak a részletek: Teljes egészében megújul a Bosnyák tér

Csaknem 8000 négyzetméter nagyságú új szakrendelő, 5600 négyzetméteres piac, valamint 5300 négyzetméternyi városháza, ezen kívül mélygarázs, közösségi tér és nem mellesleg rengeteg zöldfelület – a tervek szerint ilyen lesz Zugló új városközpontja a Bosnyák téren. Az építkezés már jövőre megkezdődhet.

A képviselő-testület csütörtöki rendkívüli ülésen döntött arról, hogy elviekben egyetért a koncepciótervvel, és felkérte a polgármestert a tervpályázati kiírás előkészítésére. A tervet Lévai Tamás, a Lima Design projektigazgatója ismertette. Mint mondta, a tervezett városközpont majdnem autómentes övezet lesz, ismérvei pedig a letisztult épület, sok zöldfelület, élőtető és rengeteg fa. A beruházás összértéke berendezéssekkel együtt – kivéve az orvostechnikai eszközöket – 15 milliárd forint.

A terv ismertetése után bár a képviselők egyetértettek abban, hogy van létjogosultsága az új városrésznek, hosszú vita következett az új hivatali épület szükségességéről, a piac további működéséről és a szakrendelők átköltöztetéséről. A kérdésekre válaszolva Horváth Csaba polgármester elmondta, fontos, hogy a kerületben élők XXI. századi körülmények között intézhessék ügyeiket, a piaccal kapcsolatban pedig azt tervezik, hogy a hét hat napján élelmiszer árusítás történjen, vasárnap pedig minden egyéb.

– Az Önkormányzat szeretné visszavásárolni a Kék Óvoda területét, ahol egy korszerű háziorvosi szakrendelőt szeretne kialakítani a Füredi lakótelep szívében, továbbá a helyiek részére sportolásra alkalmas közösségi területet szeretne pluszban kialakítani. Az új, a főtérre tervezett szakrendelőhöz pedig a már most is működő, de majd kibővített kisbusz-hálózattal szállítanánk a betegeket. A közösségi tér pedig egy négy évszakos rendezvénytér lesz, ahol például korcsolyázhatnak majd a zuglóiak, de koncerteket, kulturális programokat is tarthatunk – taglalta a polgármester, és hangsúlyozta, a testületi ülés szavazásán elvi egyetértést kér a képviselőktől. Hozzátette, november 23-án lakossági fórumot is tartanak a témával kapcsolatban, így mindenki tájékozódhat a tervekről. A részben fővárosi, részben önkormányzati tulajdonú telekre való építkezés már jövőre megkezdődhet és 2023 végén, 2024 első felében készülhet el.

Az új városközpont pénzügyi megvalósításával kapcsolatban Horváth Csaba azt mondta, ingatlanok eladásából, és az Egészséges Budapest Program 1,2 milliárdos kormányzati ígérvényéből, valamint hitelből finanszírozzák.

Fotó: Subits-Tóth Gergő

Az új városközponton kívül, a Bosnyák tér mögött a Bayer Construct magánberuházásában épülne meg egy új városnegyed, amelyet úgy terveztek, hogy egységet képezzen a megújuló főtérrel. Parkokat, bevásárlóutcákat, sétányokat, irodaépületeket, lakóházakat álmodtak meg ide a szakemberek. A terveket a világhírű építésziroda, a Zaha Hadid Architects készítette, és Gianluca Racana igazgató személyesen mutatta be a rendkívüli képviselő-testületi ülésen. A Csömöri út mentén irodaépületek, a Bosnyák utca felőli részen pedig lakóházak épülnének, de lesznek játszóterek, parkok, sétányok, közösségi- és rendezvényterek is. A kerület harmadik legnagyobb zöldfelületét hozzák létre ezen a területen.

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá minősítette a projektet, a Bayer Construct és az önkormányzat partnerként tekint egymásra. A beruházó, bár 4500 lakást is építhetne, 950 darabot tervezett, és 3385 parkolóhelyet szeretne létrehozni. A közlekedésre vonatkozóan pedig hatástanulmányt készítenek, ugyanakkor a Csömöri út felújítását már úgy tervezik, hogy az ne akadályozza a metró megépítését. A munka több ütemben, 10 év alatt készülne el, az utolsó ütemben számolnak a Rákos-patak érintett szakaszának revitalizációjával. Horváth Csaba hangsúlyozta, polgárjogi szerződést kötnének a beruházóval, az lenne garancia arra, hogy minden a megállapodás szerint történik.

A két különálló, mégis egységet képező beruházás által a kerületben élők gyors és korszerű ügyintézéshez, illetve egészségügyi ellátáshoz jutnak, és fontos közösségi terek, zöldfelületek jönnek létre. A kerület vezetése az egyszeri 150 millió forint bevétel mellett a magánberuházásban épülő kereskedelmi és irodaépületek működéséből évi egymilliárd forintos adóbevételre is számít, ezen felül bíznak abban, hogy Zugló egyik főtere így visszakaphatja központi szerepét, ami jelentősen felértékelheti a városnegyedet.

Frissítés – 2021. november 12. – Itt van a Bosnyák tér átalakításának koncepciója

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot Adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra, valamint az útfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb