Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Jelentős fővárosi fejlesztések indulhatnak Zuglóban

Karácsony Gergely főpolgármester volt a Horváth Csaba által vezetett A Városért Egyesület 50. kerekasztal-beszélgetésének vendége. A főpolgármester beszélt az októbertől hivatalban lévő városvezetés eredményeiről, a főváros terveiről és a Zuglót érintő beruházásokról is. A tennivalók között elhangzott a 4-es metró kerületi szakaszának befejezése, Zugló egyes útszakaszainak felújítása és egy P+R parkoló létesítése a Mexikói úton.

Horváth Csaba érdeklődésére Karácsony Gergely a főváros legfontosabb feladatai között említette az egészségügy és a közösségi közlekedés fejlesztését, a gépjárműforgalom csökkentését, a zöld
felületek bővítését, a levegő minőségének javítását, az elöregedett BKV járművek cseréjét, valamint a 3-as metró középső szakaszának a korszerűsítését, illetve a 4-es metró elmaradt, zuglói és rákospalotai részének a befejezését.

A rendezvényen megjelentek kérdéseire válaszolva Karácsony Gergely kifejtette: a fővárosi utak felújítása a jövőben szakmai alapon történik. Tudja, hogy Zuglóban „nagy a verseny”, sok leromlott
állapotú út van, ezért a Fogarasi út, a Vezér út vagy a Nagy Lajos király útja közül az egyik renoválását biztosan megkezdik már jövőre. Karácsony egyetértett a felszólalókkal abban is, hogy a fővárosban csökkenteni kell a légtérzajt, és át kell szervezni a belváros turista forgalmát. Az utak zsúfoltságának csökkentéséhez pedig P+R parkolókat kell építeni. Úgy véli, Zuglóban, a Mexikói útnál mindenképpen szükség van rá, de a vasút környéke is szóba jöhet.

Az Újlipótvárosi Klub-Galériában tartott beszélgetésen Karácsony Gergely kijelentette: Budapest érdekében a fővárosnak kompromisszumok árán is együtt kell működnie a kormánnyal.

Fotó: Képszerkesztőség

A főpolgármester szerint a hivatalba lépése óta eltelt két hónap eredményei biztatóak. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa első ülésén több lényegi kérdésben is megállapodtak. Ezek közé tartozik, hogy a főváros támogatja az atlétikai központ megépítését. Ennek fejében a kormány 50 milliárd forintot ad a fővárosi járóbeteg-ellátás fejlesztésére, Csepelen pedig megvalósulhat a Nagyerdő-projekt. A kabinet a Lánchíd felújításához szükséges 20 milliárdos fővárosi hiány esetleges kipótlásától sem zárkózott el. A Liget Projekttel kapcsolatban viszont nem közeledtek az álláspontok.

Az előző városvezetés költségvetési hagyatékáról szólva a főpolgármester megjegyezte, a feltételezésekkel szemben az idei büdzsé adósságállománya nem 150, hanem „csak” 114 milliárd forint. A hiány azért magas, mert a főváros rendkívül alulfinanszírozott, és a beruházásait csak hitelből tudja megoldani. A probléma orvoslására új Budapest törvényre lenne szükség, amely kiszámíthatóvá tenné a támogatást.

A főpolgármester elismerte, hogy a fővárosi cégek többségénél számítani lehet vezetőváltásra. A beosztások betöltésére nyilvános pályázatot írnak ki. A kormány által eltörölt népi kezdeményezés gyakorlására pedig az új Szervezési és Működési Szabályzat adhat majd lehetőséget. Új kommunikációs csatornákat is szeretnének nyitni: terveik között szerepel, hogy a lakosok tudjanak kérdéseket megfogalmazni a Fővárosi Közgyűlés felé, és a város költségvetésének bizonyos hányada felől is dönthessenek.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb