Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Karantén ihlette képek a Civil Házban

Különleges nézőpont, különböző művészeti technikák, nem mindennapi kifejezési módokkal készült alkotásokat láthatnak az érdeklődők. A Zuglói Civil Házban a Down Alapítvány Fotóterápiás művészeti műhelyének tárlata főként a koronavírus miatt bevezetett karantén alatt készültek.

Amit korábban együtt tanultak, azt a bezártság ideje alatt önállóan elkészített, az aktuális gondolatukat visszatükröző alkotásokban mutatták meg a műhely tagjai. A fiatal felnőttek munkái főleg a szabadságvágyat tükrözik, a munkafolyamat során pedig megszabadultak az esetleges negatív érzéseiktől, megélték a szabadságot. Sebestyén Edina, az alapítvány művészeti vezetője elmondta, egy-egy kirándulás, táborozás, kiállítás-látogatás közben fotókat készítenek, amik egyértelműen tükrözik a különleges látásmódját. A karantén ideje alatt azonban azt a feladatot kapták a tagok, hogy egy általuk készített fotót küldjenek el, amit különböző szűrőkkel ellátva, vagy színezőként kaptak vissza. – Azt kértük, azokból készítsenek képeket. Ők pedig kivágták, hozzárajzoltak, hozzáragasztottak, letéptek, kitéptek részeket – mesélte Diána.

A kiállításon a fiatal alkotók a Frida Kahlo kiállítás ihlette tárlatának néhány darabja is látható. Janzsó Cecília kettévágta a fotót, amit eredetileg készített, majd virágokat rajzolt és színezett hozzá. Elújságolta, hogy nagyon szeret alkotni. Először kigondolja, hogy mit csináljon, és a rajzolás a festés, a ragasztás, az alkotás folyamata közben sokszor felszínre törne az érzései – boldogság, szomorúság vagy éppen vidámság keríti hatalmába.

karantén ihlette képek kiállítása

A Kreatív karantén című kiállítás a terápia része, hiszen az alkotók megtapasztalják a visszajelzéseket, büszkék egymásra, erősíti az összetartozásukat. Bege Nóra fotográfus, művészetterapeuta rámutatott, nagyon könnyű a munka a műhely tagjaival. – Nincsenek kétségeik, ösztönösen dolgoznak, nem jut eszükbe, hogy rosszat csinálnak. Például ha egy képre ráborul egy pohár víz, akkor nem gondolják azt, hogy elrontották, hanem úgy alakítják a képet, hogy az is részévé váljon. A fotózás is nagyon érdekli őket, azzal is kifejezik magukat, mert nagyrészük kommunikációs nehézséggel küszködik. Egy olyan részét veszik észre a világnak, amit az egészséges emberek nem – magyarázta a szakember.

A különleges látásmódot tükröző, lehengerlő alkotások egy hónapig láthatók a Zuglói Civil Házban. A képek egyébként adományért megvásárolhatók, érdeklődni a sebestyendina.downalapitvany@gmail.com e-mail címen lehet.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb