Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Kert vagy erkély nélkül, lakásban is gyűjthetjük a konyhai hulladékokat

Az otthon keletkező szemét jelentős része zöldhulladék, vagyis komposztálható. A folyamattal kapcsolatban tévhit, hogy büdös vagy vonzza a veszélyes bogarakat, rovarokat. 

Egy keret, konyhai ételek előkészítése közben keletkezett zöldhulladék, száraz ágak, gallyak, levelek és ha szükséges, némi víz – tulajdonképpen ezek az alapvető feltételei annak, hogy akár fél év alatt jó minőségű, értékes tápanyagú humuszt kapjunk. Erdős Zoltán és családja két éve tagja a Padlizsán közösségi kertnek, ahova heti rendszerességgel viszik el a háztartásukban összegyűjtött komposztálható anyagokat. – Krumplihéjat, tojáshéjat, zöldség-, répapucolásból visszamaradt hulladékot, balkonládából leszedett növényi részeket gyűjtünk itthon. Van egy műanyag doboz a konyhapulton, abba gyűjtjük, ha az megtelik, kiöntjük az erkélyen lévő fémedénybe, ami akár egy régi lábas is lehet, majd elvisszük a Padlizsán utcába a komposztkeretbe, ahova az ágyásunkban keletkező elszáradt növényeket, zöldhulladékot is beletesszük – sorolta Zoltán. Szerinte az is fontos, hogy a komposztálás miatt a lakásukban a szemetesben nem gyűlnek bomlásnak induló dolgok, nem büdösödik a hulladék. 

A sikeres komposztáláshoz fontos, hogy a konyhai zöldhulladékok megfelelően apróra legyenek vágva, tanácsos felkockázni a dinnyehéjat, de az ágak, gallyak is maximum 5-10 centiméter hosszúak legyenek. Erdős Zoltán felhívta a figyelmet: a jó komposztálás ismérve, hogy nem büdös és nem vonzza tömegesen a rovarokat. A giliszták, pincebogarak megjelennek, ők természetes résztvevői a folyamatnak. – Ezt úgy is elkerülhetjük, hogy a dinnyehéjat nem a tetejére helyezzük, hanem beforgatjuk. Forgatni egyébként is kell időközönként, látni fogjuk, mikor van rá szükség. Ha pedig túl száraznak látjuk, akkor locsolni kell, de azt se vigyük túlzásba, mert akkor rohadni fog, büdös lesz – tanácsolja a Zugkert tagja. 

Ha pedig mindent jól csinálunk, akár fél év alatt érett komposztot nyerhetünk a kupacunk alján. A feketés-barnás anyag nagyon értékes tápanyagul szolgál a növényeink számára. 

Komposztálni egyébként lakásban is lehet. Ha ezt a megoldást választjuk, akkor gilisztákat kell beszereznünk, amik egyébként is megjelennek minden komposztálásnál. Egy fedett, jól szellőző edénybe gyűjtsük a konyhai hulladékot, a kis állatok pedig beindítják a folyamatot. Attól pedig ne tartsunk, hogy kimásznak, hiszen az edény belsejében van az élelmük, nem fognak kijönni onnan. 

Aki kedvet kapott az otthoni komposztáláshoz, de még segítségre van szüksége, bátran csatlakozzon az egyik legnépszerűbb közösségi oldal Zuglói Komposztbarátok nevű csoportjához, ahol információkkal, tanácsokkal látják el. 

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb