Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Kirgiz miniszter koszorúzott Zuglóban

Az első magyarországi kirgiz kulturális napok alkalmából Budapesten tartózkodó Azamat Zhamankulov kulturális, tájékoztatási, sport- és ifjúságpolitikai miniszter megkoszorúzta a zuglói Csingiz Ajtmatov parkban a világhírű kirgiz író köztéri névtábláját.

A Zuglóba látogató kirgiz politikust Rózsa András alpolgármester fogadta. A köszöntést követően Azamat Zhamankulov és Rózsa András megkoszorúzták Csingiz Ajtmatov köztéri névtábláját. Az eseményt követően Zugló alpolgármestere körbevezette a vendéget a parkban, amely során többek között megmutatta neki a díszkert megnyitása óta ültetett emlékfákat.

Az eseményen jelen volt Talantbek Kushchubekov, a Kirgiz Köztársaság magyarországi nagykövete, Erdős Endre, a Kirgiz Köztársaság tiszteletbeli konzulja, Nazgul Omurzakova, a kirgiz Kulturális Minisztérium nemzetközi osztályának vezetője és Aiganysh Daudova, a kirgiz nagykövetség első titkára.

Megkoszorúzott névtábla

A kirgiz-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulója alkalmából először rendezték meg a Kirgiz Köztársaság kulturális napjait Magyarországon. A Bajza utcai Kirgiz Nagykövetségen tartott ünnepségen, illetve a Budapest Music Centerben rendezett kiállítás megnyitásán és a gálakoncerten Rózsa András alpolgármester képviselte Zuglót.

Csingiz Ajtmatov nevét Zuglóban 2020. szeptember 30. óta viseli közterületet. A Bánki Donát utca 15. szám alatti park köztéri névtábláját Szooronbaj Dzsejenbekov, a Kirgiz Köztársaság államfője és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere leplezte le.

2021 szeptemberében Nyijazalijev Nuran Szadirovics, Kirgizisztán első külügyminiszter-helyettese  látogatott Zuglóba, hogy tisztelegjen a világhírű író magyarországi emlékhelye előtt, októberben pedig a hazánkban hivatalos látogatáson tartózkodó Ruszlan Kazakbajev kirgiz külügyminiszter emlékfát ültetett a parkban. A kirgiz fél szeretne egy Ajtmatov szobrot elhelyezni a díszkertben, amelynek az előkészületei folyamatban vannak.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb