Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Közeleg az influenzaszezon

Az influenzaszezon közeledte miatt már kérhető a betegség elleni védőoltás a háziorvosoknál. A kórokozó változékonysága miatt idén is új oltóanyagot állítottak elő. 

Az oltást követően nagyon ritkán lépnek fel mellékhatások – jelentette ki Dr. Kalmár Patrícia, a kerület tisztifőorvosa. “Az influenza megterheli a szívet, a tüdőt, felboríthatja az anyagcserét, ronthatja a vese, máj és vérképzőszervi betegek állapotát, szövődményei pedig leginkább az időseknél, a gyenge immunrendszerű embereknél és a dohányosoknál lépnek fel” – mondta a tisztifőorvos.

A betegség megelőzésére többkomponensű védőoltásokat készítenek a szakemberek, a vakcina 10-14 nap alatt fejtik ki hatását. A Magyarországon kapható oltóanyagok nem tartalmaznak élő vírust, ezért betegséget sem okozhatnak. A veszélyeztetett csoportok – krónikus légzőszervi, szív-érrendszeri, anyagcsere betegségben szenvedők, krónikus máj- és vesebetegek, daganatos betegek, csökkent védekezőképességű emberek, várandós nők – ingyen kapják a vakcinát, amit a háziorvosuktól kérhetnek.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb