Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Június 5-e a környezetvédelmi világnap

Szabó Rebeka alpolgármester szerint mindannyiunknak komoly felelőssége van abban, hogy egy élhetőbb világot teremtsünk magunk körül, és élhetőbb világot hagyjunk örökül utódainknak.

Kedves Zuglóiak!

Ma, június 5-én van a Környezetvédelem Világnapja.

Ezek a világnapok arra biztosan alkalmasak, hogy végiggondoljuk a saját életmódunkat, hogyan élünk, mennyit fogyasztunk, milyen terhelést okozunk a környezetünknek.

Sokan várják, hogy az állam és az önkormányzatok majd megoldják a környezeti gondokat. Ebben jórészt igazuk van – bár sajnos jelenleg a kormánytól nem ezt látjuk, a Zuglói Önkormányzat a környezetvédelem kérdését prioritásként kezeli. Ugyanakkor rajtunk is nagyon sok múlik, a mindennapi döntéseinkben vannak a környezetbarát megoldások! Ha tudatosan és módszeresen elkezdjük átformálni az életünket, a legapróbb lépésekkel kezdve, akkor azon túl, hogy ezzel az egész társadalomnak jót teszünk, a saját életünk is egészségesebbé és egyszerűbbé válik, sőt, a környezetet is védjük!

Ezer apró lépésben lehet közelíteni a fenntarthatóbb életmódhoz, és ezek többségéhez nem kell különösebb erőfeszítés. Ha nem teszünk egyebet, mint hogy fokozatosan átalakítjuk a közlekedési, víz- és energiahasználati és táplálkozási szokásainkat, akkor máris nagyot léptünk előre, és még a spóroltunk is.

Mindenkinek meg kell találni a saját útját, itt csak néhány példát említek.

A közlekedésben át kell térni a fenntartható, környezetbarát közlekedési módokra. A kerékpár csendes, kibocsátás-mentes közlekedési eszköz, ami jó kondiban is tart. Az utóbbi években Magyarországon megsokszorozódott a bringával közlekedők száma. Már az európai élbolyban vagyunk! Vagy ha autó helyett a tömegközlekedést választjuk, kevesebb autó lesz az úton, csökken a kibocsátás, kevesebb lesz a közlekedési dugó. A forgalom csillapodásával mérséklődik a levegő- és zajszennyezés, így a város élhetőbbé, egészségesebbé válik.

Ideje új irányt venni az energiafogyasztásban is! Le kell cserélni energiatakarékosra a villanykörtéket, sőt, ha a régi amúgy is tönkrement, a háztartási gépeket is. Új gépek vásárlásakor hosszú életű, könnyen javítható, újrahasznosítható anyagból készült és energiatakarékos terméket kell keresni! Az eszközök okos használatával is sok megtakarítást lehet elérni. A számítógép leállításakor a monitort is teljesen ki kell kapcsolni, használat után ki kell húzni a mobiltelefon, az mp3-lejátszó, a fényképezőgép töltőjét, mert ez akkor is energiát fogyaszt, ha nem tölt semmit.

Hivatalba kerülésemkor első intézkedésem volt a szelektív gyűjtés bevezetése az önkormányzat irodáiban, ezt fokozatosan ki fogjuk terjeszteni minden zuglói közintézményre. A legtöbb zuglói ingatlanba is eljutott már a házhozmenő szelektív gyűjtés. De ez kevés! Minél kevesebb csomagolással ellátott termékeket kell választani a boltokban! A tárgyainkat sokszor és hosszú ideig kell használni. Ez az igazi hulladékmegelőzés.

Nagyon sok múlik az élelmiszerfogyasztáson is. Érdemes piacon vásárolni a szupermarket helyett, magunkkal vitt szatyorba a sok kis nejlonzacskó helyett, friss idénytermékeket választani mirelit helyett! Ezeket nem kell annyit csomagolni, szállítani, és a fagyasztásra sem pazarlódik energia, nem is beszélve arról, hogy friss, sokkal táplálóbb és egészségesebb ételhez jutunk ilyen módon. A Bosnyák téri piac vasárnap is nyitva lesz!

Zuglóban hamarosan megnyílik a második közösségi kert. A város közepén is lehet paradicsomot palántázni! A saját termesztésű zöldség, gyümölcs és virág nemcsak a közösség tagjainak hasznát szolgálja, de a város látképét, hangulatát is javítja. Nemrég indítottuk a zuglói komposztprogramot, amelybe szeretnénk bevonni minél több zuglói családot, lakóközösséget. A konyhai hulladékokból, növényi maradványokból baktériumok, gombák és más élőlények segítségével újra talaj lesz!

Persze gondolhatjuk, hogy a környezetvédelem a gazdagok sportja, vagyis csak azok tudnak tenni a környezetükért, akik már jólétben élnek. De ez nem igaz. Sőt, éppen azok az országok járnak elöl a környezetpusztításban, amelyeknél a legnagyobb az egy főre jutó nemzeti jövedelem. A gazdagság csak látszólag teremt tiszta környezetet. Éppen az elkötelezett környezetvédelmi intézkedések segítenek megőrizni az igazi gazdagságot, amelyet a Föld élővilága nyújt számunkra.

Akármennyi gondunk is van a mai Magyarországon, a világ fejlett, jóléti társadalmai közé tartozunk. Mindenkinek, az államnak és az állampolgároknak egyaránt, komoly felelőssége van abban, hogy egy élhetőbb világot teremtsünk magunk körül, és élhetőbb világot hagyjunk örökül utódainknak.

Boldog környezetet, felelős környezetvédelmet kívánok!

Szabó Rebeka
alpolgármester

2015. június 5-én, a Környezetvédelmi Világnapon

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot Adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra, valamint az útfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb