Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Meghallgatták a zuglóiakat

Meglepően sokan voltak kíváncsiak az új önkormányzat első közmeghallgatására. A lakossági kérdésekre adott válaszokból kiderültek, hogy Zuglóban jelentős fejlesztések várhatók. Tervbe vették a városközpont megépítését, a Bosnyák téri csomópont megújítását, a Rákos-patak rehabilitációját és a 4-es metró kerületi szakaszának kiépítését is. Várhatóan több fővárosi útszakasz is megújul a városrészben. Ezen túlmenőn a közbiztonságot erősítő beruházások is várhatók.

A felvetett közérdekű kérdésekre Horváth Csaba polgármester, Tóth Csaba országgyűlési képviselő, az alpolgármesterek és a hivatal szakemberei adtak választ.

Fejlesztési tervekről érdeklődtek

Az eseményen megjelenteket alapvetően a beruházások érdekelték. A válaszokból egyértelművé vált, hogy Zuglóban évtizedek óta nem látott fejlesztések várhatók. A tervek szerint megvalósul a Bosnyák tér teljes rendbetétele, melynek részét képezi a Thököly út–Nagy Lajos király útja kereszteződésének zöld körforgalommá alakítása, a 3-as villamos pályájának befüvesítése és az új városközpont felépítése, ahol a közösségi tér mellett helyet kap majd a Polgármesteri Hivatal, a Zuglói Egészségügyi Szolgálat, a rendőrség, a kormányablak és a piac is. Emellett remény van rá, hogy elkészül a 4-es metró zuglói szakasza is.

Rövidesen megvalósul a Rákos-patak rekultivációja. Új parkok viszont csak azután épülhetnek, ha már a meglévő közterületek rekonstrukciója befejeződött.
A városvezetés a parkolási problémák enyhítésére új parkolókat épít többek között a Sárrét parknál és a Kacsó Pongrác út mentén, ugyanakkor a zöld területeket helyreállítva, felszámolják a parkolási káoszt a Kerepesi útnál.
A kerület vezetése azt is elmondta, hogy a Kassai téren nem tervezi a fizetőparkolás bevezetését, azonban a toronyház és a kaszinó környékére kidolgoznak egy átfogó rendezési tervet a parkolási lehetőségek bővítésére. Előreláthatóan Zuglóban is megindulnak a fővárosi fejlesztések, melynek keretében utak, járdák és közterületek újulnak meg. Arra azonban számítani kell, hogy mind a helyi, mind a fővárosi beruházások fontossági sorrendjük szerint készülnek majd el.

Csökkenteni akarják a légtérzajt

A jelen lévők szóvá tették, hogy Zuglóban még mindig nagyon erős a repülőgépek okozta légtérzaj. A városvezetés – lehetőségeihez mérten – mindent megtesz annak mérséklésére. A leszállási irányon azonban a kifutópálya elhelyezkedése miatt nem lehet változtatni. A városvezetés arra számít, hogy más érintett kerületekkel és a Karácsony Gergely vezette fővárossal karöltve hatékonyabban léphetnek fel a lakosság érdekében, ugyanis Budapest új főpolgármestere elkötelezett ez ügyben, hisz még Zugló polgármestereként több, a légtérzajt csökkentő kezdeményezése is volt. Az elmondottakból az is kiderült, hogy jelenleg este tíz és reggel hat között ötven repülőgép használja a Liszt Ferenc repülőteret, közülük csak hat érkezik éjfél és reggel hat között. Ezt már csak kormányintézkedéssel lehetne még jobban mérsékelni – mondták el a válaszadók. Azonban hangsúlyozták, hogy a kabinetet nem igazán érdekli a probléma: Tóth Csabának, Zugló szocialista országgyűlési képviselőjének több, a légtérzaj csökkentésére benyújtott parlamenti indítványa volt, amit a kormányzó többség leszavazott.

Fotó: Képszerkesztőség / kepszerk.hu

Segítség a közbiztonsághoz

A közbiztonság és közrend növelésével kapcsolatban is többen kérték az önkormányzat segítségét. A városvezetés megígérte, hogy a Főváros a tulajdonában lévő problémás Sárrét park 6. szám alatti szociális bérház ügyének rendezésére újraindítja a tárgyalásokat a főpolgármesteri hivatal. A Várna utcára – problémás jellege miatt – a rendvédelmi szervek kiemelt figyelmet fordítanak, az elmúlt időszakban 48 esetben szabtak ki bírságot közterületen italozás és a köztisztasági szabályok megsértése miatt. A közbiztonság növelésére kilenc térfigyelő kamerát telepítenek a környéken.
A járda és a mellette lévő zöld sáv tisztaságáért nem a városháza, hanem az ingatlan tulajdonosa a felelős, ezt jogszabály írja elő. Az önkormányzat a tulajdonában lévő Várna utcai bérház előtt hetente végeztet takarítást. Az utcában több kutyaürülék tároló is van, amelyet nyáron hetente kétszer ürítenek. Az már a kutyatartón múlik, hogy használja-e vagy sem. Az ingatlanok előtti járdaszakasz rendben tartását meg fogják követelni a Kerepesi úti üzlettulajdonosoktól is. Előbb csak figyelmezteti őket a közterület-felügyelet, azonban az átmeneti időszak után bírságolnak is.

A Liget Budapest projekttel kapcsolatos kérdésekre adott válaszokból megtudhattuk: a fővárossal együtt az a céljuk, hogy a Liget a lakosság igényének megfelelően újuljon meg. A kormány szerint a Zeneháza és a Néprajzi Múzeum 60-70 százalékban van kész. A főváros és az önkormányzat szakértőit még nem engedték be a munkaterületre, hogy megvizsgálják: a visszabontás vagy a megépítés okozza-e a kisebb kárt.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb