Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Meghalt Ágnes testvér, az utolsó magyar beöltöztetett diakonissza

Kilencvenhat éves korában, május 2-án, a Schweitzer Albert Református Szeretetotthonban hunyt el Nagy Margit Ágnes, Filadelfia diakonissza testvér.

A néhai diakonissza 1947 őszén lépett be a Filadelfia Anyaházba, egy évvel később, szenteste öltöztették be. Az egyszerű, szürke egyenruháját lecserélte a hosszú ruhára és fejkötőre. Mivel Margit testvérből már volt néhány, Nagy Margit az Ágnes nevet választotta, attól fogva úgy szólították. Nyílt, vidám, kiegyensúlyozott, munkáját szerető, biztos kezű, jó szakember, kedves ember volt – mondta szerkesztőségünknek Csanády Andrásné Dr. Bodoky Ágnes, 1997-től a tavaly feloszlott Filadelfia Diakonissza Egyesület ügyvezető titkára, s akinek édesapja a Filadelfia Diakonissza Intézetigazgató lelkésze volt.

Ágnes testvér 1925. június 30-án született Nádudvaron, egy 2016-os interjúban azt mondta, nagyon várta, hogy az Úristen szolgája legyen, hivatását szívvel-lélekkel végezte. “Első perctől kezdve otthon éreztem itt magam. Jelöltként, a próbaidő alatt egy évig nem volt szabad senkinek hazamenni, de miután beöltöztettek, elmehettünk meglátogatni a szüleinket. Amikor megmondtam nekik a döntésemet, édesapám először kitagadott, azt mondta, nem mehetek haza. Aztán három hónap múlva megbékélt.” – nyilatkozta hat éve a Parókia című lapnak.

Forrás: parokia.hu

Az intézmény 1951-es felszámolását követően is tovább élte szolgáló életét, sőt visszatérhetett dolgozni az Apáthy István Gyermekkórházba, majd az újból létrehozott Magyar Református Egyház Bethesda Gyermekkórházba. Idős éveit a Schweitzer Albert Református Szeretetotthonban töltötte.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb