Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Mégsem állították le a ligeti építkezést

Gőzerővel folynak a munkálatok a Városliget beépítésénél. A terület zöldje eltűnőben. Ömlik a beton a keverőgépekből, mindenhol munkagépek zakatolnak, daruk emelkednek a fák között. Sár és földfeltúrások nyomai láthatók a park megnyugtató látványa helyett. A lekopaszított fákat, hogy ki ne dőljenek, huzalokkal erősítették egymáshoz. Szakértők szerint aligha fognak virágozni tavasszal.

A környező kerületek polgármesterei számára szerveztek bejárást a Ligetvédők a Városligetbe. Ugyan Horváth Csabán kívül más kerületvezetőt nem láttunk, Zuglóból több képviselőt is: Szabó Rebeka alpolgármestert és Várnai László képviselőt.

– A kormány azt ígérte, hogy a főváros döntésééig – amibe például Zugló véleménye is beleszámítana – nem építi tovább a Városligetet, leállítja a beruházásokat. Nos, ennek épp az ellenkezőjét tapasztaltam – jelentette ki Zugló polgármestere az Ötvenhatosok terétől a Liget túloldaláig tartó sétán.

A Ligetvédők egyik vezetője, Zimborás Gábor a Néprajzi Múzeum építését körbejárva arról tájékoztatott, hogy a 34 ezer négyzetméteresre tervezett épületbe mindössze 7 ezer négyzetméternyi kiállítóteret akarnak berendezni.

– Akkor ugyan miért szükséges huszonkét méter magasan beépíteni? Amilyen készültségi állapotban van most, ott kellene azonnal megállni, így négy-öt méternél nem nyúlhatna magasabbra az épület. Nincs szükség a 34 ezer négyzetéterre sem, mert a föld alá be lehetne vinni a kiállítótermet, és a földfelszíni terület zölddé tenni – magyarázta Zimborás, és hozzátette, a Rondóra vonatkozó terveket is felül kellene bírálni. – Ez vonatkozik a vendéglátóhelyek, kiskereskedelmi egységek építésére is, amit az eredeti tervekkel szemben utólag szúrnak be a építkezési folyamatokba, ezzel fokozatosan növelve a betonfelületet és pusztítva a zöldet.

Fotó: Képszerkesztőség

Bardóczi Sándor tájépítész pedig aggódva nyilatkozta a Zuglói Lapoknak, hogy hosszú időbe telik, legkevesebb hat hónapba, de nem kizárt, hogy egy-másfél évbe, mire a VÉSZ (Városliget Építési
Szabályzata) módosítása minden hivatalos utat bejár, amennyiben elfogadnák a főváros és a kerületek kezdeményezéseit.

– Csak kiemelt beruházásnál gyorsítják fel a módosítási procedúrát, de a kormány aligha kezeli kiemeltként a főváros módosítási terveit, kérelmeit – vélekedett Bardóczi.
Garay Klára, aki A Városliget barátai elnevezésű blogján és közéleti szereplései alkalmával rendületlenül harcol a Liget megmentéséért, a Magyar Zene Háza építkezésénél megállva figyelmeztetett a több mint két évszázados platánok pusztulásának veszélyeire, hiszen körbevezetékezik azokat, ami, véleménye szerint a fák gyökereinek megsértése nélkül nem kivitelezhető.

A bejárás során tapasztaltak megerősítik, a Liget régi énje már eltűnt, a nyugalmas sétáknak, végeláthatatlan zöld tereknek egyelőre vége.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb