Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Menekülteket segítő adományraktár nyílik Zuglóban

A képviselő-testület keddi rendkívüli ülésén vállalta, hogy raktárhelyiséget biztosít a Menhely Alapítvány és más civil szervezetek részére a Kerepesi út 78/C. szám alatt, ahol a migránsoknak szánt adományokat tárolhatják. 

Karácsony Gergely polgármester (PM) az előterjesztésről elmondta, az elmúlt időszakban már a Városligetben, Zugló vasútállomáson és annak környékén is megjelentek az ellátásra szoruló menekültek. A Menhely Alapítvány és más civil szervezetek ezért arra kérték az önkormányzatot, hogy segítsen elraktározni a menekülteknek szánt adományokat. A polgármester hozzátette: a felajánlásokat nem Zugló területén osztják majd ki, így nem kell attól tartani, hogy a migránsok tömegével jelennek meg a kerületben.

A vitában több képviselő is felvetette, hogy az adományok raktározására a Kerepesi úti ingatlan helyett más, gépjárművel könnyebben megközelíthető épületet kellene biztosítani. Baracskai Gábor, a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. igazgatója válaszában hangsúlyozta, csak olyan helyiséget adhatnak át az alapítványnak, amelynek hasznosítása a következő időszakban nem várható.

Szabó Rebeka alpolgármester (PM) szerint a civil önkéntesek munkáját azért is fontos segíteni, mert így a migránsok kevésbé jelennek meg a zuglói közterületeken. Barta János képviselő (LMP) aggodalmát fejezte ki, hogy az eddig hajléktalanokkal foglalkozó Menhely Alapítvány nem rendelkezik tapasztalattal az afrikai és ázsiai migránsok ellátásával kapcsolatban. Az LMP-s politikus úgy vélte, az előterjesztés elsietett, a döntést ezért a következő testületi ülésre kellene halasztani.

Lévay Sándor képviselő (MSZP) arra figyelmeztette képviselőtársait, hogy a döntést nem lehet halogatni , mert a határozatot követő ügymenet legalább egy hónapot vesz igénybe. Várnai László képviselő (CivilZugló Egyesület) bejelentette, a beterjesztést csak akkor támogatja, ha a testület vállalja, hogy három hónap múlva felülvizsgálja a raktározási és szállítási helyzetet. Rozgonyi Zoltán alpolgármester, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője úgy fogalmazott, nem tartja szerencsésnek, hogy az egyik hírportál már a képviselő-testület döntése előtt megírta, hogy Zugló helyiséget biztosít az adományok tárolására. Megjegyezte: szerinte a menekültek ellátása közbiztonsági kérdés is. Az előterjesztésről a fideszes képviselők saját belátásuk szerint szavaztak – tette hozzá az alpolgármester.

A képviselő-testület tartózkodás nélkül, tíz igen, valamint öt nem szavazattal fogadta el a javaslatot.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb