Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Nándorfehérvárért harangoztak Zuglóban

Július 22-én koraeste nemcsak a szokásos Szentmise, hanem egy 566 évvel korábbi hadisiker miatt is szóltak a harangok a Bosnyák téri Páduai Szent Antal Plébániatemplomban. Az 1456. július 22-i nándorfehérvári diadal emlékére rendezett ünnepségnek először volt házigazdája a templom.

Janek György, a BVSC-Zugló nyugalmazott atlétaedzője, az egyesület szabadidőszakosztályának korábbi vezetője 12. alkalommal rendezte meg az „Amiért a harang szól – Nándorfehérvár 1456 (a Hunyadiak emlékére) című ünnepséget. Az egykori sportember elmondása szerint az 1998-as párizsi maratonon egy véletlennek köszönhetően (az eső elől menekült be) találkozott az Invalidusok házában kiállított Mátyás király halotti pajzsával.

Janek György és Foltán László olimpiai bajnok kenus 2009-ben együtt rendezte meg az első hunyadis eseményt, amely egy sárkányhajós és kerékpáros, Visegrád – Budapest közötti zarándoklat és a Hősök terei Mátyás szobor megkoszorúzása lett volna, de a pandémia elsöpörte.

Az ünnepséget végül idén július 22-én rendezték meg, immár Foltán László, a zarándokút és a hagyományos koszorúzás nélkül. A Bosnyák téri templom méltó helyszíne volt az eseménynek, ahol a történelmi zászlók és a díszőrök bevonulásával kezdődött a program. A történelmi megemlékezések mellett többek között Dévai Nagy Kamilla, Pitti Katalin, Takács Bence, Éliás Tibor és Németh Ferenc is fellépett a műsorban. A nándorfehérvári diadalt ünneplő harangszó pedig 18 órakor szólalt meg, amit ünnepi Szentmise követett.

A szervezők a párizsi Invalidusok Múzeumában lévő halotti pajzsnak és az Esztergomi Székesegyház legféltettebb kincsének számító Mátyás kálváriának hiteles másolatát is kiállították a Bosnyák téri templomban, és a kápolnában még sokáig megtekinthetők lesznek.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb