Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Ötvenhatos kiállítás Zuglóban

Nagy Imre miniszterelnök születésének 120., valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás a Civil Házban.

A rendezvény az 1956-os emlékév helyi eseménysorozatának a nyitánya volt. A tárlat két részből tevődik össze. Az egyik modul egy tablósor, amely Nagy Imre életét, tevékenységét tárja a látogatók elé. A másik blokk a zuglói Széchenyi László ötvenhatos gyűjteményének darabjait mutatja be, amelyek mindegyike a XIV. kerület forradalmi eseményeihez kötődik.

A Himnusz elhangzása után Karácsony Gergely polgármester mondott megnyitó beszédet, majd Sipos József történész, a Nagy Imre társaság vezetőségi tagja tartott előadást a mártírhalált halt miniszterelnökről.

A rendezvényen felszólalt a zuglói Szalai Józsefné, aki 1956-ban a III. számú Belgyógyászati Klinikán dolgozott, mint nővér. Petőfi körösként részt vett az október 23-i demonstráción, később bekapcsolódott a sebesültek kórházi ellátásába. Ugyancsak ott volt a kerületi Kende József is, aki egyetemistaként szintén jelen volt a tüntetésen. Az esemény záróakkordjaként elismerést adtak át mindazoknak, akik tevékenységükkel hozzájárultak a kiállítás megvalósításához.

Fotó: Papp Dezső

A megnyitón Vincze Lilla énekesnő és Dóka Attila gitáros adott műsort. Az esemény védnöke Tóth Csaba, Zugló MSZP-s országgyűlési képviselője volt. Az MTA Nagy Imre Emlékbizottság és a Nagy Imre társaság támogatásával létrejött tárlat október 3-ig tekinthető meg a Zuglói Civil Házban.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb