Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Parádés szereposztás

Bizet Carmen című operáját adta elő idén bérleten kívüli, meglepetés műsoraként a Zuglói Filharmónia. A Művészetek Palotájában parádés szereposztással találkozhatott a közönség pénteken.

Több mint egy hónapig próbálták a szerepelők Bizet Carmenjét, amit ezúttal francia nyelven ismerhettek meg a nézők. A Zuglói Filharmónia bérleten kívüli előadásában 68 tagú zenekar, 10 szólista, valamint 80 tagú oratóriumkórus és 45 tagú gyerekkórus vett részt. Az operát, mint mindig, Horváth Gábor vezényelte, aki egyébként az előadás ötletgazdája is.

Fotó: Balogh Róbert

A rendező Tóth János, a rendezőasszisztens és a koreográfus pedig Losonczi Anita volt, aki az oratóriumkórus tagjait olyan teljesítményre inspirálta, hogy a közönség könnyedén elhitte, hivatásos tánccsoportot lát a dohánygyári munkásnők és a cigány lányok szerepében. A parádés szereposztás még a kisebb szerepekben is szembetűnő volt. Carment Schöck Atala, Don Josét Benabdallah Yanis alakította, míg Escamillot Réti Attila, Micaelát pedig Fodor Gabriella jelenítette meg a színpadon.

Bizet Carmen című operája már a témája miatt is rendhagyónak számított a maga korában. Az addigi művek cselekménye hadvezérekről, királyokról, megbecsült személyiségekről szólt. Carmen azonban egy dohánygyári, cigány munkásnő, hétköznapi ember, így a mű tulajdonképpen a mindennapi élet nehézségeit mutatja be. Annak ellenére, hogy a szerző francia, az opera a spanyol hangulatot, szenvedélyt tükrözi. A dohánygyári munkáslányok mellett az életvitelét feladó tizedes, Don José a másik főszereplő, aki miután megszökik a börtönből, szerelmét, beteg édesanyját és állását feladva csatlakozik a vándorcigányok közé. Nem hiányozhat a történetből azonban egy torreádor sem, aki megnyerő külseje miatt és szakmájánál fogva is a nők bálványa, akiért Carmen elhagyja Don Josét, s így a legvégén érthető a féltékeny férfi gyilkossági kísérlete. Miközben az arénában zajlik a torreádor (Escamillo) viadala, Carmen és Don José kívül viaskodnak. Mikor a férfi kése halálos sebet ejt a nőn, felhangzik a jól ismert „Fel Torreádor, öld meg a bikát!” dal. A torreádort hősként ünneplik, Carmen holtan esik össze – a színpadi függöny legördül.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb