Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Polgármesteri vétó a Liget Projektet támogató döntés ellen

Karácsony Gergely polgármesteri vétóval élt a zuglói képviselő-testület Liget Budapest Projektet támogató döntése ellen.

A Párbeszéd Magyarországért társelnöke pénteki, a Föld napja alkalmából tartott budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az önkormányzat döntése teljes mértékben szemben áll saját és a választások előtt összefogó baloldali koalíció többi jelöltjének programjával. A polgármester szerint a csütörtöki önkormányzati ülésen egy “vaskos félreértés történt”, vétója miatt viszont újra kell tárgyalni a kérdést és a zuglói képviselő-testület vissza fogja vonni a döntést. Különben “nem tudom, hogyan fognak tudni tükörbe nézni” azok a képviselők, akik azzal kampányoltak, hogy megvédik a Városligetet – tette hozzá. “Én ehhez nem adom az arcomat, én ehhez nem adom a nevemet, én nem fogok más szervet csinálni a szájamból” – hangsúlyozta.

A zuglói képviselő-testület csütörtökön határozatban állt ki a Liget Budapest projekt mellett, és leszögezte, hogy együtt kíván működni a Városliget Zrt.-vel a beruházás részleteinek megismerése, pozitív befolyásolása érdekében. Rozgonyi Zoltán (Fidesz-KDNP) indítványa rögzítette, hogy a beruházásnak a városligeti építési szabályzat szerint, a parki funkciók fenntartásával és megújításával, a környezet minőségének javításával és a zöldfelületek növelésével kell megtörténnie. Utóbbit 65 százalékban határozta meg.

A módosítókat is tartalmazó határozat végül a Fidesz-KDNP-s és az MSZP-Összefogás Zuglóért szavazataival többséget kapott, ellene voksolt a PM, az LMP, a Jobbik és a Civil Zugló. A testület felszólította Karácsony Gergely (PM) polgármestert, hogy kössön együttműködési megállapodást a Városliget Zrt.-vel május 31-ig.

“A Városliget nem csak Zuglóé”

Néhány MSZP-s képviselő pénteken közleményben reagált a zuglói képviselő-testület csütörtöki döntésére. Ebben Tóth Csaba, Zugló szocialista országgyűlési képviselője azt írja, egyetlen önkormányzat sem hozhat önállóan döntést az egész főváros jövőjét meghatározó ügyekben. A politikus szerint az MSZP zuglói képviselőinek szavazata kizárólag a zuglói emberek érdekeinek képviseletéről szól, hiszen jelenleg a döntések a helyiek feje felett, háta mögött és megkérdezésük nélkül születnek.

A Liget azonban nem csak Zuglóé – mindannyiunk közös értéke: minden budapestié és minden magyar emberé – hangsúlyozza közleményében az MSZP országgyűlési képviselője. Tóth Csaba hozzátette: „mind a fővárosi, mind a zuglói MSZP álláspontja a Városliget ügyében változatlan: elutasítjuk a főváros két évszázados közparkjának beépítését, a zöldfelületek csökkentését. A Városligetet a jövőben is kizárólag kiemelt közparkként képzeljük el, a múzeumi negyedet máshol tartjuk megvalósíthatónak.” A közleményt a Fővárosi Közgyűlés MSZP-s képviselői nevében Horváth Csaba is aláírta.

Kunhalmi: Az MSZP álláspontja nem változott

Eközben Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője a Facebookon azt írta: „az MSZP álláspontja nem változott: nem támogattuk, és nem támogatjuk a Városliget beépítését.” Állítása szerint a szocialisták továbbra is támogatják az ügyben kezdeményezett népszavazás ügyét, és továbbra is azt akarják, hogy a „Városliget megmaradjon annak, aminek ma ismerjük.”

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb