Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Sok szeretetet kapnak a Down-szindrómás gyerekektől

Ha beteg gyerek születik, az próbára teszi a családot és a szülők terhelhetőségét, de egy kiegyensúlyozott környezetbe érkező Down-szindrómás gyerek a legtöbbször szépen beilleszkedik – vallja a Bethesda Gyermekkórház Down-ambulanciájának vezetője. Dr. Ambrus Bence idén megkapta a Down Alapítvány díját, amellyel azok munkáját köszönik meg, akik a legtöbbet teszik a Down-szindrómás gyerekekért. 

Az ambulancia vezetője azonban azt mondja, a díj nemcsak az övé, hanem az egész csapaté, a kórházé, mert – mint fogalmazott – szoros egységben gyógyítják, gondozzák a betegeket, segítik a családjukat. A kis betegek problémái sokszor hasonlóak, így célzottan kezelhetik, szűrhetik őket. – Nem nehéz feladat segíteni, ha tudjuk, kihez irányítsuk a családokat. A Bethesdában van evésterápiás csapat, szoptatási tanácsadás, kezeljük a bélrendszeri vagy a pajzsmirigyproblémákat, a lisztérzékenységet, együttműködünk a szemészettel és a gégészettel, és alvásvizsgálatot is tudunk végezni. De például amíg pszichiátriai vizsgálatot is kérhetünk, pszichológiai probléma esetén nehéz segíteni. Nagyon jó a viszonyunk a többi kórházzal, ha szükséges, egyből tovább irányíthatjuk a betegeket. Sok minden zökkenőmentesen működik kórházon belül és kívül is – magyarázta dr. Ambrus Bence, akit 2013-ban kért fel a kórház főigazgatója, hogy irányítsa a csaknem 25 éve működő Down-ambulanciát. – Biztosan érezte, hogy örömmel elfogadom a lehetőséget. Szívesen foglalkozom olyanokkal, akiknek valamilyen mértékű istápolásra van szükségük, nagyon sok szeretetet kapunk tőlük, így pedig könnyű – mesélte, s rámutatott arra, hogy nagy előnyt jelentene, ha egy életen át gondozhatnák a Down-szindrómás betegeket, mert bizonyos problémák, például az elhízás, jobban kontrollálható. 

Magyarországon azoknak a várandósságoknak, ahol kiderül, hogy a magzat Down-szindrómás, több mint nyolcvan százaléka abortusszal végződik, de az is előfordul, hogy a beteg baba születése után igyekeznek lebeszélni a szülőket arról, hogy hazavigyék a kicsit. – Ebben a társadalomnak is van felelőssége, nem szabad, hogy számkivetettként kezeljék az értelmi fogyatékosokat. Legtöbbször teljesen indokolatlan ez a szemlélet – hangsúlyozta dr. Ambrus Bence. 

Fontos tudni, hogy a várandósság ideje alatti egyetlen vizsgálat sem szűri ki százszázalékosan a betegségeket, semmi sem garantálja, hogy egészséges gyermek születik. Az ambulancia vezetője úgy vélekedik, egyáltalán nem az a lényeg, hogy a szülők rettegjenek, hanem az, hogy nagyon örüljenek, ha ép, egészséges baba születik, ugyanakkor meg kell tanulni elfogadni, ha nem úgy történik. A kórháznak együttműködési megállapodása van a Down Alapítvánnyal, amelynek nagyon jól működik a sorstárssegítő, valamint a Down-dada szolgálata. Utóbbiak tagjai azok a szülők, akik már nevelnek vagy neveltek Down-szindrómás gyereket, s tanácsaikkal segítik azokat a szülőket, örökbefogadó szülőket, akiknek a családjába beteg baba érkezik. 

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb