Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu
július 25. kedd, Kristóf, Jakab

TÁJÉKOZTATÓ A ZUGLÓI FIZETŐPARKOLÁSRÓL

AMIT A ZUGLÓI FIZETŐPARKOLÁS BEVEZETÉSÉRŐL MOST TUDNI KELL
tájékoztató a szeptembertől induló parkolási rendszerről, a fizetőzónákról, tarifákról és kedvezményekről

Hol lesz fizetőparkolás Zuglóban?
Két övezetben kell majd fizetni a közterületi parkolásért:

 • a Városligetben, illetve Istvánmezőn és környékén a Vágány utca – Francia út – Kerepesi út – Dózsa György út által határolt területen, illetve
 • az Örs vezér tere környékén a Kerepesi út – Padlizsán utca – Bánki Donát utca – Ond vezér útja – Vezér utca közötti területen.

Miért kell bevezetni a fizetőparkolást?
A fizetőzónák kialakítása elsősorban a zuglóiak érdekét szolgálja. A legtöbb, napközben parkoló autó tulajdonosa reggel vagy kora délelőtt érkezik a külső kerületekből vagy az agglomerációból. A zuglói utcákat a késő délutáni, esti órákig ingyenes parkolóként veszik igénybe, mert a többi környező kerületben már évek óta fizetni kell a közterületi parkolásért. Ennek eredményeként a helyi lakosok általában nem, vagy csak nagyon nehezen tudnak parkolóhelyet találni otthonuk közelében. Emellett a parkolóőrök folyamatos jelenléte közbiztonsági szempontból is meghatározó lehet.

Hány parkolóautomatát telepítenek?
Összesen 206 parkolóautomatát állítanak fel július közepéig. A Városliget és az Istvánmező környéki zónában 176, a Kerepesi út–Örs vezér tere környéki zónában 30 darab lesz.

Mikortól kell fizetni a közterületi parkolásért?
A fizetőparkolás szeptemberben indul.

Hogyan kell majd fizetni a parkolásért?
A díjat – ugyanúgy, mint más parkolóövezetekben – kétféle módon lehet majd fizetni:

 • parkolóautomatáknál készpénzzel (általában pénzérmékkel, illetve az arra alkalmas berendezéseknél bankjegyekkel), és
 • mobiltelefonon SMS-ben, illetve mobilalkalmazások segítségével.

Mennyit kell fizetni a parkolásért?
A fizetendő díjakat nem az önkormányzat határozza meg, hanem fővárosi rendelet szabályozza. Ez alapján:

 • az Örs vezér téri zónában óránként 175 forintért lehet majd parkolni,
 • a Városligeti övezetben négyféle díjra kell számítani:
  • az Ajtósi Dürer sortól a Kerepesi út irányába, Dózsa György út 265 Ft/óra,
  • az Ajtósi Dürer soron és a Hermina úton 440 Ft/óra,
  • a Városliget területén (az Ötvenhatosok terén is) 350 Ft/óra,
  • az Állatkerti körúton és a Gundel Károly úton 525 Ft/óra lesz a díj.

Hol és hogyan kell intézni a parkolással kapcsolatos ügyeket?
A parkolási rendszer üzemeltetését, valamint az ügyfélszolgálati iroda működtetését és az internetes ügyintézést is a Zuglói Közbiztonsági Non-profit Kft. végzi majd.
Az ügyfélszolgálat kiépítése folyamatban van, tehát a parkoló zónákban élőknek, vállalkozóknak most még nincs semmilyen teendőjük.
Az önkormányzat augusztusban szórólapokon, a Zuglói Lapokban, illetve az interneten keresztül időben informálja majd az érintetteket a rendszer indulásáról. A tájékoztatók pontosan bemutatják majd a rendszer működését és leírják az érintettek tennivalóit, és azt is, hogyan kell a kedvezményeket igénybe venni.

Kik, milyen kedvezményeket vehetnek majd igénybe?

 • Lakossági kedvezmény jár az adott parkolási zónában bejegyzett lakóhellyel (állandó lakcímmel) vagy szerződéssel igazolt bérlői jogviszonnyal rendelkezőnek, ha ő a jármű üzembentartója, vagy a munkáltatója kizárólagos használatra biztosít számára céges autót.
  Lakóhelyenként egy gépkocsit lehet ingyenes parkolásra bejelenteni. A második autóra járó kedvezmény számításának alapja az adott övezetre érvényes egyórás parkolási díj 250-szerese, ami után környezetvédelmi kategóriától függően 30-100 százalékos kedvezmény vehető igénybe.
  Az ügyintézés költsége 2000 forint lesz. A kedvezmény a kibocsátástól a következő év január 31-ig érvényes.
 • Céges kedvezmény jár az adott parkolási zónában székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező cégnek az általa üzemben tartott autókra. A kedvezmény mértéke az adott parkolási zónában fizetendő várakozási díj 50 százaléka.
  Az ügyintézés költsége 5000 forint. A kedvezmény a kibocsátástól a következő év január 31-ig érvényes.
 • Gyermekszállítási kedvezmény jár az adott parkolási zónában működő bölcsődébe, óvodába járó, valamint általános iskola 1-5. évfolyamán tanuló gyermekek kerületi lakcímmel rendelkező szülei vagy törvényes képviselői számára. Ők díjmentesen parkolhatnak az intézmény környezetében meghatározott területeken 8.00-8.30 és 13.00-17.00 között, naponta legfeljebb két alkalommal, alkalmanként maximum 20 perc időtartamban. Lakóhelyenként két autót lehet majd regisztrálni a kedvezmény igénybevételéhez.
  A kedvezmény elbírálásának és nyilvántartásának költsége 2000 forint. A kedvezmény érvényessége az intézmény működési, tanítási rendjéhez igazodik.
 • Egészségügyi parkolási kedvezmény, legfeljebb két órás időtartamra szóló díjmentes várakozási lehetőség jár mindegyik parkolási zónában a területi ellátást végző háziorvos, házi gyermekorvos, az ő asszisztenseik, védőnők, valamint önkormányzati szerződés alapján szociális házi gondozók, otthoni szakápolási szolgálat dolgozói számára, továbbá egyéb támogató szolgáltatásokat ellátó szervezetek által megjelölt személygépkocsira.
  Az ügyintézés költsége 2000 forint. A kedvezmény a kibocsátástól a következő év január 31-ig érvényes.

Július közepétől részletes tájékoztatást adunk arról, hogy a különböző típusú kedvezmények kikre vonatkoznak, és azokat hogyan és milyen feltételekkel lehet igénybe venni.

A kedvezményekről szóló rendelet itt található.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.