Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Találkoztak a Rákosfalviak

Rákosfalva múltját felidéző, digitalizált fotókból és dokumentumokból rendeztek találkozóval egybekötött bemutatót a Cserepes Házban május 12-én.

A Rákosfalviak találkozója elnevezésű rendezvényen megjelenteket Hevér László György önkormányzati képviselő köszöntötte, aki bejelentette, kezdeményezi, hogy a Rákosfalvát megalapító Szigligeti Edéről nevezzenek el közterületet, Zsivora Györgynek pedig emeljenek szobrot Zuglóban.

Ezt követően Millisits Máté, a Zuglói Samodai József Helytörténeti Műhely vezetője a magángyűjtőktől kapott fényképek és dokumentumok segítségével elevenítette fel Rákosfalva egyház-, ipar-, oktatás-, közlekedés- és vendéglátóhely történetét, illetve az ott lakók mindennapi életét. Ezután Mach András közreműködésével a helytörténeti műhely vezetője megemlékezett a település legismertebb szülöttéről, Gyurkovics Tibor költőről.

Fotó: Képszerkesztőség

A rendezvényen Dressmann Dóra a Rákosfalván borotva és késáru üzemet működtető nagyapjáról, Dreszman Károlyról, valamint a vele rokonságban álló Cselényi József színész, nótaénekes és vendéglősről tartott fényképekkel, dokumentumokkal és zenei bejátszással színesített előadást.

Bemutatták továbbá Petrányi István kuriózumnak számító, a régi Rákosfalvát megörökítő amatőr filmjét, illetve elszavalták Willner Takács Margit múltidéző verseit. A rendezvény kötetlen beszélgetéssel zárult.

Rákosfalva megalapításának 145 évfordulója alkalmából a Zuglói Samodai József Helytörténeti Műhely gyűjteménye bővítésére felhívást tett közre. Ebben olyan személyeket keresett, akik Rákosfalva múltjával kapcsolatos emléktárgyakkal, fotókkal és dokumentumokkal rendelkeznek. A jelentkezők anyagait digitalizálták, és a Rákosfalva 145 programsorozat eseményein használják fel.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb