Manapság egyre nagyobb figyelem irányul a táplálékallergiákra, táplálékintoleranciákra. A tej vonatkozásában is sokszor szembesülnek a szakemberek azzal, hogy pácienseik félreértik a fogalmakat.
Tejcukorérzékenység (laktózintolerancia): a tejben található cukor bontása okoz nehézségeket a betegnek, ami hasfájáshoz, puffadáshoz, hasmenéshez vezet. A tejcukrot a laktáz nevű enzim bontja, ennek termelése sok embernél az életkor előrehaladtával természetes módon csökken. Ezt nem tekintjük betegségnek. A tejcukorérzékenység tünetei teljesen elmúlnak, ha a tejcukorbevitelt megszüntetjük: nem fogyasztunk tejterméket, vagy laktózmentes tejtermékeket fogyasztunk. Van, aki kis mennyiségű laktózzal még boldogul, nekik főleg a színtejet kell mellőzni, savanyított tejtermékek nem okoznak náluk problémát. Segíthet a laktáz enzim tartalmú tabletta is tejfogyasztás előtt.
Tejfehérje allergia: a tejben többféle fehérje van, ezeket két csoportra osztjuk: savófehérjék és kazein. A tejfehérje allergia tünetei sokfélék, itt is lehet hasfájás, puffadás, de bőrtünetek, és egyéb tünetek is jelentkezhetnek. A tejfehérje-allergiás betegnek szigorú tejmentes diétát kell tartani, nem elég laktózmentes tejet inni – hiszen nem a laktóz bántja. Tejfehérje nagyon sok élelmiszeripari termékben található, ezért mindig olvassuk el az apróbetűs szöveget. Nem megengedett tehát a tejsavó, mint összetevő, viszont fogyasztható tejsavat tartalmazó étel.
Galaktozémia: a tejcukor bontásakor keletkezett galaktóz okoz komoly rendellenességeket (nagyon ritka anyagcsere-betegség). A születés utáni korai időszakban fény derül rá, életen át tartott diéta mellett tünetmentes.
Bakos Regina
dietetikus
Uzsoki Utcai Kórház
Tejmentes kalauz
Megosztás