Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Csak sebészeti beavatkozással gyógyítható a melanoma

Világszerte emelkedik a melanomások száma, pedig helyes életmóddal, rendszeres szűréssel, a napozás mérséklésével csökkenthető a betegség kialakulásának veszélye. A melanoma idegszövet eredetű daganat, csak egy része indul a bőr felszínéből, az anyajegyekből.

A pigmentek (festékanyagok) egyenetlen eloszlása jelezheti a bajt. Nem mindegyik anyajegyből és annak megváltozásából alakul ki melanoma, de oda kell rá figyelni. Folyamatosan emelkedik a betegek száma. Ez a napon töltött órák számával is magyarázható. Manapság akár tíz perc is elegendő ahhoz, hogy leégjenek az emberek, ennek oka az egyre vékonyodó ózonréteg, ami amiatt több káros sugárzás is éri a bőrt.

– A napozásnak egyértelműen vannak jótékony hatásai, például segíti a D vitamin képzést, de manapság mértékkel és fokozatosan lehet kifeküdni a szabadba. Nem csak a világos bőrűek, hajúak, szeplősek legyenek különösen óvatosak. Mindenki vigyázzon, és használjon magas faktorszámú naptejet – mondta Dr. Landherr László, az Uzsoki Utcai Kórház onkoradiológiai osztályának főorvosa. – A szoláriumozás pedig egyértelműen káros – jelentette ki. A napsugárzás esetén a sokféle hullámhosszú fény jól kiegészíti egymást, a gép egyetlen kiragadott spektrumot használ.

A melanoma kialakulását a genetikai hibák kombinációi befolyásolják, ám a hajlam nem jelenti azt, hogy biztosan beteg lesz valaki – egészséges életmóddal, rendszeres szűrővizsgálattal és idejében végzett műtéttel megelőzhető az, hogy a melanoma áttétes legyen. – Fontos, hogy egy évben egyszer mutassuk meg az anyajegyeinket bőrgyógyásznak. Ha pedig valaki talál a testén a bőréből kiemelkedő, kisebesedő, festékes elváltozást azonnal forduljon orvoshoz. A melanoma egyetlen gyógyítási lehetősége a sebészeti eltávolítás. Az idejében észrevett elváltozás öt éves túlélési aránya több mint kilencven százalék. Azonban ha a beteg áttétessé válik, gyógyíthatatlan – magyarázta az osztályvezető.

Sokan összetévesztik a melanomát a bőrrákkal. Előbbi a bőrben lévő idegsejtekből alakul ki, az utóbbi a bőr hámsejtjeiből kiinduló daganat, ami a melanomával ellentétben lassan növekszik, és sokszor évekig nem okoz bajt.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb