Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

TÉNYEK ÉS TÉVHITEK A ZUGLÓI PARKOLÁSSAL KAPCSOLATBAN

ÁLLÍTÁS: A zuglói önkormányzat hihetetlenül magas parkolódíjakkal sarcolja a lakókat.
VALÓSÁG: Hamis az az állítás, hogy a zuglói önkormányzat határozta meg a fizetőparkolás tarifáit; ez fővárosi hatáskör, a Fővárosi Közgyűlés döntött a parkolódíjak mértékéről.

A kerületeknek, így Zuglónak sincs ebben semmiféle mozgástere. Az önkormányzatnak kizárólag a helyi kedvezményrendszer kialakításánál van lehetősége szabályozásra. Ennek megfelelően azt, hogy Zuglóban milyen parkolási díjak vannak, nem a helyi önkormányzat, hanem a fővárosi közgyűlés határozta meg rendeletében Budapest egész területére:

https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?rendelettar=fovaros&docid=A1000030.FOV

A fővárosi rendelet 9.§-a szabályozza az övezetekhez tartozó díjtételek számítását. Az alap a mindenkori BKV vonaljegy ára: 350 Ft (lásd. 9.§ (2)) 

A 9.§-nál lévő táblázatban látható, hogy egyes övezetekben (melyeket szintén a főváros sorol be, a rendelet 2. sz. mellékletében található a felsorolást) milyen szorzót kell alkalmazni.

1. övezet = 350 x 1,5 525 Ft
2. övezet = 350 x 1,25 440 Ft
3. övezet = 350 x 1 350 Ft
4. övezet = 350 x 0,75 265 Ft
5. övezet = 350 x 0,5 175 Ft

ÁLLÍTÁS: A zuglói önkormányzat a Városligetnél a turistáktól is pénzt akar szedni, ezért találta ki, hogy hétvégén is parkolási díjat fizettet.
VALÓSÁG: Nem a zuglói önkormányzat, hanem a Főváros dönt azokról a napokról, amikor parkolódíjat kell fizetni.

A fővárosi parkolási rendelet szabályozza azt, hogy Budapesten mely parkolózónákban milyen napokon és azon belül hány órától hány óráig kell parkolódíjat fizetni (5. számú melléklet a 30/2010. (VI. 4.) Főv. Kgy. rendelethez). Ez Zugló esetében sincs másként: ahogy a fizetendő összegről, úgy arról is a Főváros döntött, hogy a Dózsa György út-Vágány utca-Hungária körút-Ajtósi Dürer sor által határolt területen (beleértve a határoló utak közül az Ajtósi Dürer sort) hétvégén is fizetni kell. Ebben a kérdéskörben a zuglói önkormányzatnak a többi kerületi önkormányzathoz hasonlóan nincs mozgástere, nincs döntési jogköre.

ÁLLÍTÁS: A zuglói önkormányzat figyelmen kívül hagyta az albérlőket, nekik semmilyen kedvezmény nem jár.
VALÓSÁG: Az albérlőknek is jár az ingyenes parkolási lehetőség, amennyiben állandó bejelentett lakhelyük van a parkolózónában.

A zuglói önkormányzat azoknak nyújt ingyenes parkolási lehetőséget, akik az állandó lakhely mellett a gépjárműadót is ebben a kerületben fizetik, ez a két kritérium pedig csak egyszerre tud teljesülni. Az ügyintézők minden esetben elmondják az érdeklődőknek, hogy az állandó lakcím létesítése nem jelent a bérbeadó számára kockázatot, hiszen jogszabály alapján a lakástulajdonos a bérlőt bármikor kijelentheti ingatlanából.

ÁLLÍTÁS: A zuglói önkormányzat a Hungária krt.-on nem engedi meg a kedvezményes parkolást, hiába van az ott lakóknak jogosultságuk erre.
VALÓSÁG: A fővárosi tulajdonú utakon (mint amilyen a Hungária krt. is) a tulajdonos, azaz a Főváros nem engedi a helyi kedvezmények igénybevételét.

A fővárosi parkolási rendelet (30/2010. (VI. 4.) Főv. Kgy. rendelet 10.§ (4.)), egyértelműen kimondja, hogy parkolási kedvezményt a kerület csak saját tulajdonú területeire adhat, fővárosi tulajdonúra nem. Ez nem csak Zuglóban van így, hanem minden kerületben. A kerület képviselő-testülete szeretne ezen változtatni, ezért azt tervezi, hogy kezdeményezi a fővárosi rendelet módosítását.

ÁLLÍTÁS: A parkolózónák megrajzolásával jól kiszúrtak azokkal, akik a zónák szélén laknak, mert ők már nem igényelhetnek kedvezményt, de parkolni sem tudnak, mert nincs hely, hiszen akik ingyen akarnak parkolni, kiszorítják az ott élők autóit.
VALÓSÁG: Erre a kérdésre csak az jelenthetne megoldást, ha a fizetőparkolás Zugló egész területén érvényes lenne.

A parkolózónák szélén élők valóban kedvezőtlen helyzetben vannak, éppen ezért az önkormányzat a bevezetés tapasztalatait figyelembe véve fogja a továbbiakban az újabb kerületrészeket bevonni a fizetős övezetbe a helyiek érdekeit szem előtt tartva. A parkolási rendszer egyébként éppen azért lett bevezetve, mert a szomszéd kerületből – ahol már fizetni kell a parkolásért – átparkoltak az autósok a zuglói ingyenes területekre. Így Zugló volt az, aki a parkolózóna határából eredő hátrányokat elviselte. Olyan parkolózónát egyébként még senkinek sem sikerült kitalálnia, aminek nincs széle.

ÁLLÍTÁS: A zuglói önkormányzat feleslegesen borzolja az idegeit és rabolja az idejét a parkolóknak azzal, hogy begépelteti a rendszámot a parkolóautomatákba.
VALÓSÁG: A gépjárművek rendszámának beírása elsősorban a kedvezmények érvényesítése miatt szükséges, emiatt választotta Zugló önkormányzata ezt a fajta parkolóórát.

Azok a gazdálkodó szervezetek, amelyek nem éves kedvezményt váltanak ki, illetve a 2. autóhoz járó kedvezménynél az állampolgárok a rendszámuk begépelésekor már automatikusan kedvezményes áron kapják a parkolójegyet, hiszen a rendszer (az előzetesen regisztrált) rendszám alapján beazonosítja őket és jogosultságukat. Másodlagos szempont volt a visszaélések kiszorítása (a rendszámra szóló parkolójegy nem sokszorosítható).

ÁLLÍTÁS: Ha ennyire okos az automata, akkor a teljesen fölösleges parkolójegyet nyomtatni és azt visszasétálva kitenni a szélvédőre.
VALÓSÁG: Ha a zuglói döntéshozókon múlna, nem kellene ezt a folyamatot végigcsinálni.

A fővárosi parkolási rendelet nem veszi figyelembe az új típusú parkolási órákat, és előírja, hogy a parkolójegyet kell váltani és azt jól látható helyre ki kell tenni. A fővárosi rendelettel ellentétes szabályozást nem alkothat a zuglói képviselő-testület. Megoldást az jelenthetne, ha a Főváros ,,korszerűsítené” rendeletét, amely az évek múlásával nem követte a parkolóórák technológiai fejlesztését.

ÁLLÍTÁS: Zuglóban nem lehet SMS-sel parkolást kezdeményezni és mobiltelefonnal fizetni.
VALÓSÁG: Ez nem igaz.

A parkolás bevezetésének első napjától, azaz szeptember 1-től működik a mobilfizetés a kerületben. Aki ennek ellenkezőjét állítja (hirado.hu, Origo), az hazudik.

ÁLLÍTÁS: Zuglóban nincs türelmi idő, azonnal ment a bírságolás.
VALÓSÁG: Zuglóban van türelmi idő, ezalatt nem büntetnek meg senkit.

Zugló képviselő-testülete rendeletben határozta meg, hogy a szeptember 1-én induló fizetőparkolásnál szeptember 8-ig türelmi időt ad a parkolóknak. Az egy hét türelmi idő alatt nincs bírságolás, csak figyelmeztetik azokat, akik parkolójegy nélkül várakoznak.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb