Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Teret neveznének el Kesjárról

Kesjár Csaba születésnapjának előestéjén, február 8-án megemlékezést tartottak a fiatalon elhunyt zuglói autóversenyző emlékhelyénél. A Thököly út – Róna utca sarkán felállított szobornál a hideg idő ellenére is körülbelül húszan gyűltek össze. Köztük volt többek között Kesjár János, a tragikus sorsú autóversenyző testvéröccse is.

Február 9-én már hatvanegy éves lenne Kesjár Csaba, a nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb magyar sportolója. Csaba az édesapja Thököly úti autószerelő műhelyében nőtt fel. Előbb gokartozott, majd volán mögé ült, magyar bajnoki címeket, osztrák bajnokságot nyert, végül a Formula 1 előszobájának számító német Forma 3 bajnokságban versenyzett. 1987-ben a Magyar Nagydíj hétvégéjén tesztelhette a Zakspeed csapat autóját, így ő volt az első magyar autóversenyző, aki F1-es autót vezetett. 1988-ban a német Norisringen edzés közben 200 km/h-val falnak csapódott, és életét vesztette.

Fotó: Balogh Róbert

Emlékét Zuglóban barátai, pályatársai ápolják. Tizenegy éve látható már Lengyel Géza alkotása a Thököly út – Róna utca sarkán. A Polgári Összefogás Kerületünkért Alapítvány azonban szeretne Csabának méltóbb emléket állítani. Ennek érdekében aláírásgyűjtésbe kezdtek, és a kérvényüket állítólag több mint ezren aláírták már. Barabás Ferenc, az alapítvány kuratóriumi tagja elmondta, hogy eredetileg is a Róna utca túloldalára, a Thököly út – Varsó utca találkozásához tervezték az emlékmű helyét, és elképzelésük szerint az a terület mind a mai napig alkalmasabbnak tűnik a mostaninál. Ezért arra kérik az önkormányzatot, hogy a nemrég felújított közterületet Kesjár Csabáról nevezzék el, és az emlékművet is ott helyezzék el.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb