Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Városligeti fairtás: tiltakozás és feljelentés

A Főkert csütörtökön kezdett hozzá a fakivágáshoz azon a területen, ahol a tervek szerint a Magyar Zene Háza épülhet fel. A PM feljelentést tesz, és ombudsmanhoz fordul.  

Cikkünk folyamatosan frissül

A Főkert munkatársai csütörtökön kezdtek hozzá a favágáshoz a volt Hungexpo épületek helyén, ahol a Liget Budapest Projekt keretében a Magyar Zene Háza épülhet fel. A favágáshoz szükséges engedélyeket a Városliget Zrt. szerdán kapta meg. Csütörtökön azonban a munkálatok megkezdése után tiltakozók jelentek meg a Városligetben, akik azt szeretnék megakadályozni, hogy kivágják a fákat. A helyszínre érkezett Szabó Rebeka, Zugló PM-es alpolgármestere is, aki a hvg.hu-nak elmondta, a fakivágást nem jelentették be, a szerdán kézhez kapott hatósági engedélyt pedig elkezdték jogilag elemezni, arra azonban nem számítottak, hogy ilyen rövid idő alatt megkezdik a munkálatokat. Az alpolgármester hozzátette: olyan fákat is ki akarnak vágni, amelyeket korábban nem vettek nyilvántartásba, nem kerültek be a fakataszterbe. Karácsony Gergely zuglói polgármester a Facebookon egy videót osztott meg a helyszínről, amelyhez azt írta: “ha kell, odaláncoljuk magunkat a fákhoz!”.

Eközben a Városliget Zrt. sajtóreferense arról tájékoztatott: a munkálatokat ideiglenesen azért állították le, mert veszélyes lenne folytatni a fák kivágását, amíg civilek tartózkodnak a helyszínen. Azt is hangsúlyozta, még nem tudják mikor, de biztosan folytatják a munkát. A Városliget Zrt. korábban azt közölte, az építési munkálatok 15 egészséges fát érintenek, ezek közül minden megmenthető példány – 5 fát – pár napon belül, március 21-22. között átültetnek, a kivágott fákat pedig többszörösen pótolják.

A PM feljelentést tesz és ombudsmanhoz fordul

Hivatali visszaélés miatt feljelentést tesz a Párbeszéd Magyarországért (PM) a városligeti fairtás ügyében – közölte a párt pénteken. Mint írták, a “fűrészgépek az V. kerületi kormányhivatal furcsa határozata alapján indultak be, a papír szerint a március 16-án kiadott engedély pedig azonnal hatályba lépett, tekintet nélkül az esetleges fellebbezésre”. Álláspontjuk szerint a kiemelt beruházásokról szóló törvény elvben lehetőséget ad egy ilyen lépésre, ez egy jogállamban azonban nem lehet törvényes, mivel az érintettek, a zuglói önkormányzat a fakivágások után ismerhették csak meg a határozat tartalmát.

A párt közleményében kiemelte: súlyosan sérti a lakosság egészséges környezethez való alkotmányos jogait, ha ép fákat vágnak ki tömegesen, ezért a PM ombudsmanhoz fordul. Azt is közölték, fellebbeznek a határozat ellen, aktivistáik pedig a helyszínen maradnak.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb