Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Tóth Csaba: Ellenséges politikai környezetben dolgozunk tovább

A kormány megszorító politikába kezdett. Nem ad, hanem elvesz. Az emberektől épp úgy, mint az önkormányzatoktól – erről beszélt többek között évnyitó interjúnkban Tóth Csaba, Zugló országgyűlési képviselője.

A járvány kezdete óta megállás nélkül ülésezett a parlament. Nem aggódott a fertőzés miatt? Hiszen jó néhányan kiestek a munkából.

– Azt teszem én is, mint mindenki más, aki betartja a szabályokat, maszkot viselek, figyelek a megelőző intézkedésekre: távolságtartás, gyakori kézmosás. Pont úgy, ahogy ezt Zuglóban is látom, mert a megelőzés tekintetében tényleg nagyon fegyelmezettek az emberek a kerületünkben.

Az ülések vitáiból azt szűrtük le, hogy politikát csinál a kormány a járványból. Külföldön – például a „lengyel barátainknál”–is azt látjuk, hogy forrásmegosztással segíti egymást a kormány és a helyi önkormányzatok. Nálunk ennek semmi jele, mi több a kormány mintha büntetné az önkormányzatokat. Mit tudnak tenni ilyen helyzetben?

– Jelentősen megnehezíti munkánkat az ellenséges politikai környezet. A kormány súlyos pénzügyi elvonásokkal sarcolja az önkormányzatokat, miközben azok feladatai folyamatosan növekednek, és a járvány elleni védekezés is további jelentős többletforrásokat emészt fel. Az utóbbi hónapokban a több milliárd forintos elvonásokon túl a kiadásaink jelentősen növekedtek – épp a rendkívüli helyzet miatt.

Számos gondoskodó kormány pénzt pumpál a gazdaságba. Nálunk?

– Nálunk pont az ellenkezője történik. A kormány olyan megszorító politikába kezdett, ami nem segíti az embereket, hanem elveszi tőlük a pénzt, hiszen ezek a források közvetve az egészségügyi és szociális ellátórendszerből, az óvodákból és a bölcsődékből fognak hiányozni. Adni kellene és nem elvenni. Adni elsősorban azoknak, akik elvesztették a munkájukat. Azoknak a családoknak, amelyeknek a gazdaság lelassulása miatt érezhetően úgy csökkent a jövedelmük, hogy a napi megélhetésüket fenyegeti.

Mennyi lesz végül az elvonás?

–A kormánynak szinte nap mint nap új ötletei vannak, amelyek egyre rosszabbak, és ezzel nap mint nap megnehezíti az önkormányzatok életét. Azzal, hogy nem engedi a bevételek növelését, lehetőséget sem ad arra, hogy a feladataik ellátásához szükséges forrásokhoz jussanak. A legutóbbi és számunkra teljesen elfogadhatatlan intézkedése az iparűzési adó megfelezése. Mindent figyelembe véve idén összességében ez 6-8 milliárd forintnyi kiesést jelent Zuglónak. Joggal merül fel a kérdés: hogyan tudjuk fenntartani a szociális ellátórendszerünket, a közterületi-közbiztonsági szolgálatokat, a legkülönfélébb intézményeink zökkenőmentes működését? Vajon milyen fejlesztéseket tudunk így tervezni? Milyen beruházásokat tudnánk így kivitelezni?

Szintén súlyos bevételkiesést jelent a parkolás ismételt ingyenessé tétele. Milyen összegről beszélünk?

A gépjárműadó és az iparűzésiadó-bevételek elvétele miatt még a parkolási díjak kiesésével is számolnunk kell. Ez utóbbi a kerületnek eddig több mint egymilliárd forintnyi összeget jelent. Ezzel teljesen értelmetlen és indokolatlan döntést hozott a kormány, aminek ráadásul semmi köze sincs a járvány elleni védekezéshez. Sőt…

Sőt ennek káros hatása, a levegőszennyezés még súlyosbítja is a helyzetet.

– Épp ezért adtam be egy törvénymódosító javaslatot, hogy azonnal meg kell szüntetni az ingyenes parkolást. A fizető parkolás elsődleges célja a forgalom-szabályozás. Ha nem kell fizetni, akkor az emberek egész napra elfoglalnak egy-egy parkolóhelyet, aki pedig parkolni szeretne, az kénytelen sokáig körözni. A kormány intézkedése további indokolatlan forgalomnövekedést és ezzel együtt fokozott levegőszennyezést okoz. Budapesten több ezer ember hal meg évente a levegő szennyezettségével összefüggő megbetegedésekben, ezen felül a szmogos, szennyezett levegő a koronavírusos megbetegedéseket is súlyosbítja. Az ingyenes parkolás semmilyen módon nem segíti a járvány elleni védekezést.

Hogy áll most a törvénymódosítás ügye?

– Tárgysorozatba vételre vár. Az Igazságügyi Bizottságnak kellene napirendre tűznie, azonban ez még nem történt meg.

A kormányfő belengette, hogy akár 2021 végéig kitarthat a veszélyhelyzet. Mi a véleménye erről?

– Törvényjavaslatunk részét képezi az is, hogy a veszélyhelyzet elmúltával se lehessen az önkormányzatoktól elvenni a parkolási rend meghatározásának jogát, az a jövőben is legyen az önkormányzat jogköre. A veszélyhelyzet fenntartásának egyik célja lehet akár az ellenzéki összefogás megnehezítése is. Egy azonban biztos: az önkormányzatok teljes kivéreztetésére a veszélyhelyzet jó ürügy.

Azt ígérte a kormány, hogy a kieső bevételeket kompenzálni fogja. Van esélyük erre?

– A 25 ezer alatti lakosú településeken az iparűzésiadó-bevételek kiesését kompenzálja. Afelett személyes egyeztetésekre kerül sor. Gyorsan kiderült, hogy ez mit is jelent: a kormánypárti vezetésű vidéki városok mindegyike kapott 1,38 milliárd forintot, az ellenzéki vezetésű városok, a főváros és a kerületek, köztük Zugló, pedig semmit.

Hogyan pótolják a kiesést?

– Semmilyen módon nem tudjuk ezeket a kieső pénzeket pótolni, mert a kormány ezt is rendeletben tiltotta meg: elzárta a csapokat, az önkormányzatoknak semmilyen bevételnövelési lehetőségük nincs.

Hogyan változtatja meg ez a költségvetést?

– Mindent újra kell számolni. Azonban még mindig jöhet újabb meglepetés, az egész évet a bizonytalanság, a kiszámíthatatlanság fogja jellemezni, mert ez a kormány politikai érdeke.

Mi lesz a megkezdett beruházásokkal?

–A Rákos-patak revitalizációjának első szakasza az év elején befejeződik, tavasszal pedig a második szakasza kezdődik el, úgyhogy már látjuk a beruházás végét. Ez hosszú évek óta kiemelt projekt a kerület számára. Közterületi fejlesztéseink közül még a Róna és a Varsó utca közötti zöld tér kialakítását említeném meg, amit novemberben kezdtünk el. Tavaszra elkészül, új színfoltja lesz Zuglónak.

A zuglói ügyeket rendszeresen beviszi a parlamentbe. A legutóbbi egy olyan ügy, ami sajnos példaértékű, számos lakásvásárló járt már így. Megnyugtató volt a válasz?

–December elején mintegy 300 átvert zuglói lakásvásárló ügyében szólaltam fel a parlamentben. A károsultak közel három éve hiába várják, hogy megkapják a kifizetett lakásaikat. Az építési hatóság pedig nem tud fellépni a károsultak érdekében, hogy végre megkaphassák a használatbavételi engedélyt. Semmilyen megnyugtató választ nem adott az államtitkár, ezért ebben az ügyben is törvénymódosítást fogok kezdeményezni, hogy a jövőben ilyen esetek ne fordulhassanak elő.

Évek óta osztanak karácsonyfát a rászorulóknak. Idén változott a menetrend?

–Az idén is 150, nehéz körülmények között élő családnak ajánlottam fel karácsonyfát. Ezúttal nem a Bosnyák téren osztottuk ki a járvány miatt, hanem elvittük az otthonukba. Az elmúlt évek során egy-egy családot pedig személyesen is megszoktam ajándékozni. Karácsony előtt egy háromgyermekes édesanyát leptünk meg tartós élelmiszerekkel és egy fenyőfával.

Fotó: Balogh Róbert

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot Adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra, valamint az útfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb