Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Vurstlitól a Vidám Parkig

A Budapesti Vidám Park történetét tablókon, a park néhány féltve őrzött tárgyain keresztül bemutató kiállítás nyílt Volt egyszer egy Vidám park címmel a Zuglói Civil Házban. A Samodai József Zuglói Helytörténeti Műhely tárlatát, amely december 2-ig látogatható, Dömény Péter, a Cserepes Kft. ügyvezetője és Majkó Zsuzsanna a Helytörténeti Műhely vezetője nyitotta meg.

„A zuglói helytörténeti műhely létrehozott egy kiállítássorozatot, amelyben a Zugló terültén lévő, nem csak zuglói fenntartású, de a kerületben valaha lévő és már vagy megszűnt, vagy átalakított, vagy egész egyszerűen a föld színéről eltűnt intézményekről emlékezünk meg. Foglalkoztunk már a Petőfi Csarnokkal Népstadionnal, és sajnálatos módon ebbe a sorozatba illeszkedik a „föld színéről eltűnt” kategóriába sorolható Vidám Park – engedett betekintést a helytörténeti műhely munkájába Majkó Zsuzsanna.

A mostani tárlat 14 tablón keresztül, egyszerű kronológiai sorrendben vezeti végig az érdeklődőt a Park történetén, bemutatva annak előzményeit is.

helytörténeti kiállítás illusztráció

„Az utolsó tablók a nyolcvanas évektől taglalják a Park lejtmenetét egészen a megszűnéséig, amelynek okait mindenki másban látja. Hivatkoznak anyagi nehézségre, politikai döntésre, az Állatkert egyébként az 1910-es évektől meglévő helyigényére. Én azt gondolom, hogy ezek egyszerre vezetettek a Vidám Park megszűnéséhez, de mi nem tettük le egyik verzió mellett sem a voksunkat – magyarázta a kurátor.

Hozzá tette azt is, hogy egy ilyen áttekintés szubjektív, hiszen a kurátor, ez esetben az ő személyes látásmódját tükrözi.

A képanyag Samodai József saját gyűjtemény kívül Fortepán képekből tevődik össze, de bekerültek a Vidám Park archívumából származó fotók, illetve néhány egyéni családi fotó is.

A vitrinek egyikében a valamikori Barlangvasút egy eredeti katona bábuja áll. Akik még az Angol Parkról is tudni szeretnének korabeli részleteket, azok az eredeti levéltári dokumentumokat is böngészhetnek a vitrin üvegén keresztül.

helytörténeti kiállítás illusztráció

Majkó Zsuzsanna külön köszönetet mondott a vitrinekben kiállított értékes darabokért Táborosi Attilának, aki a Budapesti Vidám Park munkatársa volt, valamint Ligetfalvi György helytörténésznek, aki tudásával járult hozzá a kiállítás létrejöttéhez.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb