Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Zuglói aranyérem Rióból

Már a riói olimpia nyitó napján megszületett az első magyar aranyérem, ráadásul egy zuglói sportoló nyerte: Szász Emese a női párbajtőrvívók küzdelmében parádés vívással győzött a döntőben.

A négyszeres olimpiai bajnok, Kulcsár Győző tanítványa az első fordulóban azt az észt Beljajeva-t verte 15-11- re, akitől a 2013-as, budapesti vívó világbajnokságon egy találattal kikapott az elődöntőben és, aki akkor világbajnok lett. Az olimpián Emese a nyolcaddöntőben a koreai Kangot, a negyeddöntőben a japán Szatot győzte le, de hiába volt a legjobb négy között, még mindig nem érezhette magát biztos érmesnek. Az olimpia ugyanis az egyetlen olyan világverseny, ahol az elődöntő veszteseinek a harmadik helyért is pástra kell lépniük.

Emese azonban nagyon akarta azt az érmet, ennek pedig a francia Rembi látta a kárát, aki ugyan egy darabig tartani tudta a lépést a zuglói vívóval, ám a végén az asszót 15-13-ra Emese nyerte, és így a döntőbe jutott. Szász Emese már több érmet nyert világ- és Európa-bajnokságokon, de egyéni számban, világversenyen csak egyszer, a 2010-es párizsi vébén vívott döntőt. Akkor vereséget szenvedett a francia Nisimatól, mestere szerint azért, mert megijedt a nagy lehetőségtől. Nos, a riói Emese cseppet sem tűnt ijedtnek az olimpia fináléjában. Még akkor sem, amikor a kétszeres világbajnok, olasz Fiamingó már 10-6- ra vezetett ellene. Szász Emese tudott váltani, és tusról tusra ledolgozta a hátrányát, majd 12-nél utolérte, 13-nál pedig megelőzte az ellenfelét, és innen már nem volt visszaút, a csörtét is behúzta. Ezzel pedig a kétszeres olimpiai bajnok Nagy Tímea után ő lett a második magyar női párbajtőrvívó, aki ezt a sikert elérte.

Az első nap krónikájához tartozik még, hogy a zuglói sportolók közül a BVSC-s úszó, Bernek Péter is rajthoz állt, ráadásul legerősebb számában, a 400 méteres gyorsúszásban, amelyben korábban rövidpályás világ- és Európa-bajnoki címet nyert. Ezúttal Péter az előfutamban a nyolcadik, az összesítésben pedig a 21. lett. Bernek a 200 méteres gyorsúszásban, illetve a 4×200 méteres gyorsváltóban javíthat.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb