Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

65 éve táncol már Törő!

Ma ünnepli 65. születésnapját a magyar labdarúgás ikonikus alakja, Törőcsik András. A Törő becenévre hallgató játékos az Újpesti Dózsa színeiben érte el legnagyobb sikereit.

Lila-fehér mezben hatszor volt bajnoki dobogós, háromszor bajnok, háromszor kupagyőztes, 45-ször szerepelt a válogatottban, és a kiszámíthatatlan cselei miatt a közönség nagy kedvence volt. „Táncolj, Törő!” – zúgta mindig az újpesti tábor, de Törőcsiket még az ellenfél drukkerei is megtapsolták.

A kiváló labdarúgó ezer szállal kötődik Zuglóhoz. Itt nőtt fel, a Miskolci úti (régi József Attila) Általános Iskolába járt, itt kezdett el focizni is, a BVSC-ből igazolt hét évet követően a Dózsához, ahol 236 mérkőzésen 69 gólt lőtt. Az ő pályafutásában sokkal több volt: meghívták többek között a világválogatottba is, ám egy súlyos autóbaleset miatt nem tudott a meghívásnak eleget tenni.

Többször felkerült a France Football Aranylabda-szavazásának listájára is (a legjobb eredménye egy 9. hely volt), ám bohém életmódja miatt sosem tudott igazán befutni. Pályafutását az MTK-ban egy súlyos sérülés miatt kellett befejeznie. Tíz éve stroke-ot kapott, öt évvel ezelőtt pedig életmentő műtétet kellett rajta végrehajtani.

Fotó: valogatott.blog.hu

Ez utóbbi balesetéig Zuglóban lakott, azóta viszont Budakeszin, a Honvéd Rehabilitációs Intézetben ápolják. 65. születésnapját is az intézetben ünnepli, de jó hír a szurkolók számára, hogy Törő egyre jobb egészségi állapotban van. A szintén zuglói Egressy Zoltán drámaíró néhány éve „Lila csík, fehér csík” címmel könyvet írt a hatvanas évek nemzedékének Törő iránti rajongásáról.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb