Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Az év gyógynövénye

Már időszámítás után 40 körül is használták, a népnyelv forrasztófűnek is nevezi a fekete nadálytövet, amelyet a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2021-ben az év gyógynövényének választott.

Az évelő, bíbor, rózsaszín vagy fehér virágú növény jótékony hatásairól már a Materia Medicában is írt Pedanius Dioscorides. A fekete nadálytő fokozza a sejtek regenerációját, a csonttörések gyógyítására a leghatékonyabb: hozzájárul a törött csontok gyorsabb összeforrásához. Viola Ibolya prevenciós életmód-tanácsadó elmondta: a vitaminokkal, ásványi anyagokkal teli kis növényke elősegíti a véraláfutások felszívódását, visszérgyulladás és aranyérpanaszok kezelésére is alkalmas, sőt a kopásos eredetű ízületi gyulladások esetében nagyon hatásos fájdalomcsillapító. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ne otthon készítsük el. – Nagyon fontos, hogy bármilyen készítményt használunk, csak 20 százalék legyen benne a növényi rész, és csak ép bőrre kenjük, teaként ne fogyasszuk, mert májkárosodást okozhat. Éppen ezért 4–6 hétig alkalmazzuk, utána minimum ennyi szünetet tartsunk. A kismamák pedig egyáltalán ne használjanak semmiféle nadálytőkészítményt – figyelmeztetett.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb