Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

A zuglói zenész-énekes a retró egyik kedvenc sztárja

Hetvenedik születésnapját ünnepli Végvári Ádám, a Neoton Família Zuglóban élő frontembere. A kiváló zenész azonban a jubileumnál is jobban várja, hogy ismét színpadra léphessen a barátaival.

A nyolcvanas évek ünnepelt sztárzenekara, a Neoton Família 56 esztendővel ezelőtt alakult. Az együttest igazán ismertté tevő Ádám és Éva formáció pedig már 41 éves múltra tekint vissza. Ám a tények ismeretében is nehéz megbarátkozni a gondolattal, hogy a zenekar zuglói frontembere, Végvári Ádám júliusban már a hetvenedik születésnapját ünnepli.

– Nem foglalkozom a jubileumokkal, bár 1980-ban magam sem gondoltam volna, hogy még 2021-ben is a Neoton tagja leszek – mondta Végvári Ádám. – Azért egy buli biztos, hogy lesz a mostani jubileum alkalmából, amit majd a családommal, a barátaimmal és zenésztársaimmal ünneplünk meg, de színpadi eseményt nem terveztünk. Annál inkább készülünk a nyárra. Nagyjából negyven koncertlehetőségünk körvonalazódik már, reméljük, ezek meg is valósulnak. Mert nagyon nehéz volt ez az időszak. A háttérben sokat dolgoztunk, új dalokat írtunk, új lemezt is készítettünk, ám a zene lényege a koncert, ezek pedig mind elmaradtak.Portré

1965-ben két közgázos fiatalember, Pásztor László és Galácz Lajos egy Mikulás-napi ünnepségre megalakította a Neoton nevű zenei formációt. A nevet az ismert csehszlovák gitármárkától kölcsönözték. Ez a beatzenekar Balázs Fecó billentyűssel kiegészülve már az 1968-as Ki mit tud?-on is nagy sikert aratott.

– Én abban az időben még a zuglói barátaimmal alapított Metropol együttes tagja voltam, és azon a Ki mit tud?-on mi is részt vettünk. Itt fedezett fel magának a Volán zenekar, amely aztán elcsábított a gyerekkori haveroktól.

Végvári Ádám később az Universalban, a Geminiben és a Kati és a Kerek Perecben is fontos szerepet töltött be, és miután a Neotonnal csúcsra jutott, akkor sem feledkezett meg a Metropolról. 2007-ben a régi úttörőházban (ma Lipták Villában) adtak egy retrókoncertet, amelyre a régi rajongók közül rengetegen kíváncsiak voltak.

– 1979-ben a Kati és a Kerek Perecnek meg a Neotonnak közös koncertje volt az FMH-ban, és valószínűleg itt tetszhettem meg Pásztor Laciéknak. A hazai piac két hasonló stílust képviselő együttest már nem bírt el, ezért választanom kellett. Végül a Neoton mellett döntöttem.

Portré

Az együttes a nyolcvanas évek közepén volt a csúcson. EMeRTon-díj, Yamaha-díj, sikerek itthon, Japánban és Spanyolországban, turnék, koncertek, televíziós fellépések és nagylemezek váltották egymást. Aztán a rendszerváltást követően szétvált a csapat, hogy aztán kétszer, Jakab György 1996-os halálát követően, majd 2005-ben ismét összeálljanak. Azóta viszont ismét reneszánszát éli a népszerű együttes.

– Melyik a kedvenc Neoton-dalom? Talán a Holnap hajnalig, ennek angol nyelvű változatával sikerült megnyernünk a világ egyik legnagyobb zenei versenyét, a Yamaha-díjat. Akárhányszor játsszuk, márpedig a közönség mindig követeli tőlünk, eszembe jutnak azok a pillanatok a 80-as évekből.

Az idén 70 esztendős Végvári Ádámból csak úgy dőlnek a zuglói történetek. Ezekből kiderül, hogy kedvenc helye a Stefánia úti Tücsök presszó volt, amely mellett felnőtt, és amelynek környékén sokat focizott a haverokkal, az Ihász testvérekkel vagy a korálos Fischer Lacival. Szeret visszagondolni az Őrnagy utcai iskolára is, illetve a Petrik Lajos Vegyipari Technikumra, ahonnan olyan zenészek kerültek ki, mint Korda György, Demjén Rózsi vagy Mándoki László. Na, meg persze a neotonos Ádám.

– Ha valaki azt mondja nekem, hogy 2021-ben is a Neoton Famíliáról fog szólni az életem, akkor lehet, hogy kinevetem. Most azonban azt mondom, szerencsés vagyok, mert még mindig az együttes dolgaival foglalkozhatok.

Csoportkép a Neoton Famíliáról

Végvári Ádám még mindig tele van energiával, ötlettel és lendülettel – amihez azért jó kondíció is kell. Amikor csak teheti, szívesen kocog a Rákos-patak partján, illetve a Mogyoródi úti sportpályáján. Ezenkívül teniszezni is szokott, és korábban még a zenészek hokicsapatában is gyakran szerepet kapott. Ez utóbbi sportág nem áll messze tőle, gyerekként ugyanis néhány évet a Kisstadionban, a Vörös Meteor csapatában jégkorongozott. 

Októberben a Neoton-rajongókkal az Arénába szervezett koncerttel szeretné feledtetni az elmúlt egy év történéseit – mondja bizakodóan Végvári Ádám.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb