Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Anton Straka-ra emlékeztek

A Cseh és a Szlovák Köztársaság állami ünnepe alkalmából május 5-én koszorúzást tartottak az egykori csehszlovák kulturális attasé, Anton Straka Amerikai út 37. alatti emléktáblájánál.

A kassai születésű író – diplomata emléktáblájánál a szlovák nagykövetség részéről Húshegyi Gábor, a budapesti Szlovák Intézet igazgatója, a budapesti Cseh Centrum és a cseh külképviselet nevében Alena Jermářová helyettes misszióvezető, Zugló önkormányzata képviseletében Sokacz Anikó képviselő, civil és nemzetiségi tanácsnok helyezték el a megemlékezés virágait.

Fotó: Papp Dezső

Koszorút helyezett el továbbá a XIII. kerületi Szlovák Önkormányzattól Hollósi Tiborné elnök, az Áchim Emlékbizottság nevében Molnár M. Eszter elnök, a Bohemia Baráti Kör képviseletében Zachár Ottó elnök, valamint a Zuglói Szlovákok Önkormányzata részéről Maulik Pál elnök és Bensó Pál elnökhelyettes.
Az eseményen az Ozvena budapesti szlovák kórus működött közre.

Fotó: Papp Dezső

A Zuglói Szlovákok Önkormányzata kezdeményezésére 2003-ban helyeztek el emléktáblát Anton Straka tiszteletére az Amerikai út 37. szám alatti ház falán. Az egykori Csehszlovák nagykövetség kultúrattaséja 1925–1936 között teljesített diplomáciai szolgálatot Budapesten és élt ebben a házban, ahol a két világháború között jelentős irodalmi és kulturális élet folyt. A lakhelyén a Straka által létrehozott irodalmi szalon egyaránt népszerű volt a korszak magyar és külföldi írói, illetve költői körében.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot Adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra, valamint az útfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb