Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Bajnokkal táboroztak

Martinek János, a hazai öttusa és a hazai sportélet egyik legmeghatározóbb alakja volt a vendég július 14-én a zuglói napközis tábor Herman Ottó Tudásközpont és Általános Iskola udvarán működő altáborában.

Martinek János jelenleg a férfi öttusázók szövetségi kapitánya, így az elmúlt harminc évben legtöbbet fejlődött és változott sportág jelenét illetően is abszolút képben van.

– 1988-ban, mikor 23 évesen Szöulban sikerült a csúcsra érnem, még 5 napos volt az öttusa – mesélte az altábor gyerekeinek. – És volt csapatverseny is. Négy évvel később, amikor egy sajnálatos tüdőgyulladás miatt lemaradtam a barcelonai olimpiáról, a verseny már csak négynapos volt, de ekkor még utoljára rendeztek csapatversenyt is. 1996-ban Atlanta-ban, amikor sikerült ismét dobogóra állnom, már egynapos volt a verseny, és már csak egyéniben osztottak érmeket. Ma már nagyon sűrű a program egy öttusaversenyen, és úgy vélem, a sportág hamarosan ismét tovább fog változni.

Fotó: Balogh Róbert

Martinek János ismerősként mozgott a gyerektáborban. Két öttusás korszaka (a versenyzői és a szakmai) között ugyanis hét évet Zugló sportéletének szervezésével és irányításával töltött. Három évig volt sportszervezője a Zuglói Sportirodának, amit később három évig igazgatóként is irányított, hogy aztán az újabb átszervezést követően ismét sportszervezőként szolgálja azt a kerületet, melyben az egyik iskolai tornaterem – a dr. Mező Ferenc Általános Iskolában – róla lett elnevezve. A Honvéd és Zugló büszkesége július 15-16-án a másik két altábor gyerekeit is felkeresi, hogy nekik is élménybeszámolót és lövészbemutatót tartson.

Fotó: Balogh Róbert

Martinek János nyert olimpiát – ráadásul 1988-ban mindjárt kettőt is, hisz az egyéni mellett csapatban is aranyérmes lett -, emellett 1996-ból egy olimpiai bronzérme is van. Begyűjtött négy világbajnoki- és egy Európa-bajnoki címet, számos érme van a világversenyekről, és öttusában, valamint vívásban összesen tíz magyar bajnoki címmel is büszkélkedhet.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb