Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Díjnyertes zuglói történet

A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum Ezüstgerely díjjal tüntette ki Dávid Sándor és Dobor Dezső “Keleti 100 – Mert szeretek élni…” című könyvét, amely Keleti Ágnes, Prima Primissima díjas és ötszörös olimpiai bajnok tornász, a Nemzet Sportolója életéről szól.

Az Ezüstgerely díjakat hatvan évvel ezelőtt adták át először, ám voltak évek, amikor elmaradt a pályázati lehetőség. Ezért az idei eredményhirdetés még csak a 31. volt. 2022-ben 171 alkotó, 538 pályaművel jelentkezett, amelyeket a zsűri képzőművészet, alkalmazott művészet, sportfotó, sportirodalom és film- video kategóriákban értékelt. A Keleti Ágnesről íródott könyv rangos mezőnyben – 19 pályamű között – lett az első. Néhány évvel ezelőtt ugyanebben a kategóriában második helyen végzett a Zugló a sportváros című könyv is, amely a kerület sporttörténetét dolgozta fel.

A „Keleti 100 – Mert szeretek élni…” című könyv több szempontból is zuglói sikernek számít. Egyrészt, mert a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum mindig is a kerületben volt. Másrészt Keleti Ágnes pályafutásában Zugló meghatározó szerepet töltött be, 1945 és 1950 között ugyanis a Postás SE (akkoriban Budapesti Postás) színeiben versenyzett.

A könyv 2020 novemberében jelent meg a Magyar Torna Szövetség kiadásában, 2020. november 9-én, Keleti Ágnes 100. születésnapja előtt két hónappal mutattak be ünnepélyes keretek között. A könyv megírásának ötlete Róth Tamás fotóstól, Keleti Ágnes bizalmas barátjától ered, ő kérte fel először Dobor Dezsőt a tornásznő élettörténetének megírására. A zuglói fotós munkái a könyvben is megjelentek, többek között a kötet borítóját is ő fényképezte.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb