Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Díszpolgári akvarellek a Civil Házban

Morschhauser Miklósnak, Zugló díszpolgárának, Mednyánszky-díjas festőművészének képeiből nyílt kiállítás a Zuglói Civil Házban. A tárlat a művész fiatalkori, illetve elmúlt harminc évben készült alkotásaiból nyújt válogatást.

A tárlatot Kiss József, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ főelőadója nyitotta meg, aki beszédében azt hangsúlyozta: Morschhauser Miklós olyan művész, aki szereti megmutatni műveit a nagyközönségnek, és az alkotóművészettel ötvözi az előadóművészetet, ugyanis saját és mások tárlatnyitóin rendszeresen mond verset.

Kiss József kiemelte, hogy a festőművész akvarelljei fotórealisztikusak, a legapróbb részletei is teljesen kidolgozottak. Aki ezeket a képeket szemléli, magyarázat nélkül is megérti, hogy mit lát. A művész legtöbb festményén azonnal felismerhető a helyszín, ahol a kép készült, ennek ellenére az alkotások címei sok esetben továbbgondolásra ösztönzik a nézőt.

A főelóadó arról is beszélt, hogy a Civil Házban látható tárlat Morschhauser Miklós országjárásának az eredménye. Képein látszik, hogy tombol benne a hazaszeretet, mert művei középpontjában Magyarország természeti szépségei és épített értékei állnak – tette hozzá, megjegyezve: Morschhauser Miklós művei idealizáltak, ugyanis a látványt rontó vezetékeket, illetve a hely kinézetéhez, hangulatához nem illő elemeket nem viszi rá a képeire, így az alkotások szépséget, csendet és nyugalmat árasztanak. A bemutatott alkotások között megtalálhatóak a csendéletek, a portrék, a tájképek, a már végleg eltűnt régi házak emlékét őrző festmények, valamint a falvak és városok művészt megragadó részleteinek lenyomatai. Emellett a kiállításon számos életkép szerepel, amelyek mindegyike valamilyen történetet mesélnek el.

Morschhauser Miklós köszöntőjében kiemelte: a mostani tárlat anyagát a Civil Ház vezetése az ő 85. születésnapja alkalmából, még tavaly szerette volna bemutatni, azonban a koronavírus-járvány miatti korlátozások felülírták a tervet. A művész kiállított képeiről szólva elmondta: a bemutatón szereplő legrégebbi akvarelljei még az 1950-es években születtek, alkotásai között számos olyan látható, amelyek a Városligetben készültek, illetve Zugló nevezetes épületeit és villáit örökítik meg.

Morschhauser Miklós a beszédét követően József Attila, Juhász Gyula és Ady Endre verseiből adott elő részleteket. A programon Kéri György, első magyar skótdudás működött közre. A tárlat megnyitóján jelen volt Horváth Csaba polgármester is.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb