Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Egy magyar sajtómágnás amerikai karrierje

Pulitzer József teremtette meg az újságírószakmát, az oknyomozó vagy bulvár újságírást, a közéleti, politizáló sajtót.

1847. április 10-én született. Katonai pályára készült, de gyenge látása, rossz tüdeje miatt csak a polgárháborút vívó amerikai hadseregbe vették fel 1864-ben.

Jól beszélt németül, így leszerelése után a St. Louise-i német nyelvű Westliche Postnál helyezkedett el, színes cikkeivel meghódította az olvasókat.

A kor szikár stílusával szemben hitt a friss és szórakoztató hírekben, az objektív hírszolgáltatásban, a közönség pletykaéhségének kielégítésében. A lap példányszámát megkétszerezte, hamarosan főszerkesztő, majd laptulajdonos lett. Sikerét New Yorkban a The Worlddel megismételte.

A világ első oknyomozó riportja nála jelent meg Nellie Bly újságíró tollából, aki bolondnak álcázva tudósított az egyik elmegyógyintézetben zajló agresszióról. A cikk hatására új emberjogi törvények születtek. Olvasói körében sikeres gyűjtést szervezett a Szabadság-szobor alapzatának megépítésére. A Pulitzer-díj korunk legrangosabb szakmai elismerése.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot Adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra, valamint az útfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb