Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Elhunyt Ambrus Tamás

Súlyos, hosszan tartó betegség után 50 éves korában elhunyt Ambrus Tamás vízilabdázó, az olimpiai bajnok kapus és zuglói díszpolgár Ambrus Miklós fia.

Ambrus Tamás számára egyenes út vezetett a vízilabdakapuba. Édesapja, Ambrus Miklós még Egerből került a válogatottba, majd az 1964-es olimpiai sikert követően a Fradi kapusa lett. Tamás kisgyerekkora óta vízilabda-mérkőzésekre járt, és a családi hagyományokat követve belőle is kapus lett.

Ráadásul tehetséges kapus, aki már 16 évesen bemutatkozhatott az első osztályban. Pályafutása nagy részét a Fradiban töltötte, húsz év alatt 306 mérkőzésen védett, és tagja volt az 1988-as és ’90-es bajnokcsapatnak is. A válogatottban 61-szer szerepelt, két nagy világversenyen, az 1985-ös szófiai Európa-bajnokságon és az 1986-os madridi világbajnokságon is részt vett. 1990-ben Olaszországba, az RN Florentinához szerződött, majd onnan hazatérve a BVSC-ben fejezte be a pályafutását. A vasutasokkal is két bajnoki címet szerzett.

Edzőként is a Szőnyi úton debütált, ahol másodedzőként segítette Gerendás György munkáját. Két bajnoki cím után ismét Firenzébe költözött, ahol négy évig edzősködött. Itthon a Pécsi VSK-t juttatta fel az első osztályba, ezzel megalapozta a pécsi vízilabdázást, majd előbb az FTC vezetőedzője, később szakosztályvezetője lett. Ambrus Tamás a Ferencváros Örökös Bajnoka volt, akit a zöld-fehér klub a saját halottjának tekint.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb