Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Elment a Király!

Június 18-án hosszan tartó súlyos betegség után életének 48. évében elhunyt a háromszoros olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, a férfi vízilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya Benedek Tibor.

Zugló emblematikus sportegyesületéből, a KSI SE-ből évtizedeken át hatalmas sportegyéniségek kerültek ki. Elég csak Kozák Danuta vagy Szabó Gabriella, Erdei Zsolt, Berki Krisztián, Vári Attila vagy Székely Bulcsú nevét említeni. Ám, ennek a műhelynek a legnagyobb egyénisége minden kétséget kizáróan a sportolóként és edzőként is kimagasló eredményeket elérő Benedek Tibor volt.

Benedek Tibor gyerekkori gerincproblémák miatt kezdett el úszni. hamar vízilabdára váltott, és már nyolcévesen a zuglói klub játékosa lett. Sorra nyerte a bajnoki címeket, illetve rendszeresen tagja volt a korosztályos válogatottaknakis. A KSI akkoriban nevelőegyesületként működött (most is ehhez a gyakorlathoz szeretnének visszatérni), azaz csak 18 éves korukig trenírozták a tehetségeket, utána megpróbáltak klubot találni nekik. A zuglói műhelyben olyan kimagasló munka folyt, hogy ez nem okozott gondot nekik.

Tibor 1990-ben került az Újpestbe, amely klubbal bajnoki címeket, LEN-kupát és BEK-et is nyert. Már 1990-ben bemutatkozhatott a felnőtt válogatottban, első nagy sikere az 1991-es Perth-i világbajnokságon megszerzett bronzérem volt. Húszévesen tagja volt a barcelonai olimpiai csapatnak, és az ötkarikás játékokon 21 góllal rögtön gólkirály lett. Pályafutása során kétszer játszott Olaszországban, először az atlantai olimpiát követően igazolt a Racing Romához, majd a Pro Reccóhoz, majd nem sokkal a pekingi olimpia előtt újból idegenlégiósnak állt. Csapataival olasz bajnoki címeket, kupagyőzelmeket és BL-trófeát is nyert.

A válogatottal 1997-ben egy Európa-bajnoki győzelemmel kezdte sikerkorszakát. A sevillai győzelem után világbajnoki ezüstérmes, majd Sydney-ben olimpiai bajnok lett. Ezt követően világligát, világbajnoki címet és két újabb olimpiai bajnoki címet is nyert. Az athéni olimpiát követően néhány évre hazatért, a Honvéd-Domino játékosa lett, és csapatát magyar bajnoki címekhez, illetve első magyar csapatként BL-győzelemhez segítette. Ekkoriban történt, hogy szívritmuszavarokat diagnosztizáltak nála az orvosok, emiatt egy időre le is kellett mondania a válogatottságot. Szerencsére a pekingi csapatba még visszatért, így harmadik olimpiai aranyát is megszerezhette. Még játékos korában elkezdett edzőként is dolgozni. Kemény Dénes segítőjeként rögtön a felnőtt válogatott mellett kapott lehetőséget.

A londoni olimpiát követően pedig ő váltotta mentorát a kispadon. Első nagy világversenyén, a 2013-as barcelonai világbajnokságon rögtön aranyérmes lett a csapattal. Ezt a sikert még két EB-érem, egy ezüst és egy bronz követte. A riói olimpiát követően lemondott, majd 2017-ben az UVSE szakmai igazgatója, később vezetőedzője lett. Erről a posztjáról, valamint a Magyar Vízilabda Szövetségben betöltött elnökségi tagságáról mondott le május elején. Akkor már sejteni lehetett, hogy a nagy a baj. Benedek Tibor személyében a mai napon a magyar és a zuglói sport egyik legnagyobb egyénisége távozott.

 

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb