Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Elment Hencsei tanár úr

81 esztendős korában elhunyt dr. Hencsei Pál, egyetemi tanár, a kémiai tudomány doktora, sporttörténész, a zuglói Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör elnöke, a Magyar Olimpiai Akadémia Tanácsának tagja, illetve sok más könyv mellett a „Zugló a sportváros” című könyv egyik társszerzője.

Dr. Hencsei Pál 1965-től több mint negyven éven keresztül a Budapesti Műszaki Egyetem Szervetlen Kémia Tanszékének oktatója volt. 1988-ban a kémia tudomány doktora fokozatot szerzett, 1992-től egyetemi tanár, 1998-99 között megbízott tanszékvezető, 1999-2002 között Széchenyi professzori ösztöndíjas volt. Tanított, kutatott és publikált is, illetve rendszeres résztvevője, sokszor előadója volt a hazai és nemzetközi szaktudományos konferenciáknak. Több tudományos és műszaki szervezetben tevékenykedett tagként, illetve vezető beosztásban.

A kémiai egyetemi tanár már fiatal korában rajongott a sportért. Érthető, hisz az Aranycsapattal együtt volt fiatal, és egy olyan korban szocializálódott, amikor többek között a magyar sportolók 16 aranyérmet nyertek a helsinki olimpián. Kedvenc hobbija volt a rejtvényfejtés, egyik nyereményeként 1966-ban nézőként eljuthatott a kelet-berlini súlyemelő-világbajnokságra is. Ám sokáig sem a munkája, sem pedig a gyarapodó családja nem tette lehetővé, hogy a sporttal szorosabb kapcsolatot ápoljon. Egészen 1995-ig. Akkor ugyanis a Magyar Olimpiai Bizottság ismét meghirdette szellemi olimpiai vetélkedőjét, melyen Hencsei tanár úr is részt vett. Csapatával végül harmadik lett, amely egy egyhetes Lausanne-i jutalom-utat jelentett. A „sport fővárosában” aztán végleg megfertőződött: sportszeretete, majd az ebből fakadó sporttörténeti elhivatottsága egyre nyilvánvalóbbá vált. Állandó résztvevője lett a szellemi olimpiai vetélkedőknek, személyesen szurkolt a magyar versenyzőknek a világversenyeken, és egyre mélyebbre ásta bele magát az olimpiák történetébe is. Kémikusként a kutatás a vérében volt, és mindig rá jellemző nagy precizitással publikálta kutatása eredményeit. Első önálló műve az „Olimpiai érdekességek” című könyve volt, melyet közel harminc mű követett. Köztük szűkebb lakókörnyezetének, Zugló sporttörténetének krónikáját, a „Zugló a sportváros” című könyvet is megírta, melyet a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Sport Múzeum a 2018-as Ezüstgerely pályázaton különdíjjal jutalmazott. De nem ez volt az egyetlen zuglói sporttörténelmi munkája, hisz társszerzőként alkotója volt a BVSC-Zugló centenáriumára készült „100 esztendős a BVSC” című könyvnek, valamint a Zuglói Hajós Alfréd Magyar – Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 50. évfordulójára készített jubileumi kiadványnak is.

Fotó: Riersch Tamás

Dr. Hencsei Pál közel 20 éven át elnöke volt az Őrnagy utcai Csanádi iskolában alakult és működő Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Körnek, mely civil szervezet eddigi 28 éve alatt több száz olimpiai-, világ- és Európa-bajnoki érmes sportolót látott vendégül, és éveken át felkészítője volt a Zuglói Hajós diákjainak, akik kimagaslóan képviselték a kerületet a szellemi olimpiai vetélkedőkön. Dr. Hencsei Pál halálával nemcsak a Csanádit, nemcsak Zuglót, és nemcsak a Magyar Olimpiai Akadémiát, hanem az egyetemes magyar sportot is nagy veszteség érte.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb